Ce este gingivita si cum poate fi tratata


15 februarie 2017

Ce este gingivita?

Gingivita se traduce prin umflarea si sangerarea gingiilor. Aceasta este cauzata de acumularea bacteriilor pe gingii si dinti, in placa bacteriana (substanta moale, aderenta, produsa in cavitatea bucala).

In cazul in care nu este indepartata la timp, placa se poate transforma intr-un depozit mineral, numit tartru, care determina iritarea gingiilor si desprinderea lor de pe dinti.

Cauze

Lipsa unui periaj regulat si a atei dentare ori utilizarea lor ineficienta conduc la aparitia problemelor gingivale.

Bacteriile din placa se hranesc cu zaharurile din alimentele si bauturile consumate, astfel ca printre persoanele predispuse la aparitia gingivitei se numara:

  • Persoanele fumatoare;
  • Femeile care trec prin schimbari hormonale la pubertate, sarcina sau menopauza;
  • Persoanele care folosesc anumite medicamente precum anticonceptionalele, antidepresivele sau medicamente pentru boli cardiace;
  • Persoanele care au boli ce slabesc puternic sistemul imunitar (diabet zaharat, leucemie, SIDA si chiar nivelul ridicat de stres).

Simptome

Primele semne ale aparitiei gingivitei sunt reprezentate de gingii inrosite, sensibile la durere, care sangereaza in timpul periajului.

In cazul in care nu este tratata, problema poate avansa, astfel ca se poate ajunge la aparitia:

  • Retractiei gingiilor si desprinderea lor
  • Respiratiei urat mirositoare
  • Puroiului infectiei
  • Mobilitatii dintilor

Cum prevenim aparitia gingivitei?


  • printr-o profilaxie o data la 6 luni, detartraj si periaj profesional in cabinetul stomatologic
  • rutina de curatare a cavitatii bucale (periaj acasa si folosirea atei dentare) pentru indepartarea particulelor alimentare ce pot cauza tartrul
  • o alimentatie corecta ce asigura necesarul de vitamine pentru intarirea tesutului gingival si a dintilor
  • evitarea tutunului
  • vizita regulata la medicul stomatolog

Cum tratam gingivita?

In cazul in care nu s-au aplicat pasii de prevenire a aparitiei gingivitei, aceasta necesita un tratament de la specialisti. Dentistul curata in profunzime dintii si gingia cu ajutorul unui detartraj profesional, aplicand apoi o solutie de fluorizare care protejeaza pe viitor impotriva depunerilor de bacterii.

Gingivita netratata se tranforma in parodontoza, fiind necesar astfel un tratament special pentru indepartarea infectiei, efectuat in cadrul a catorva sedinte. Dupa aceasta interventie, se recomanda mentinerea starii de sanatate a gurii prin periaj dupa fiecare masa si folosirea atei dentare zilnice. De cele mai multe ori, acestea sunt insotite si de o prescriptie pentru apa de gura antibacteriana, alaturi de un control stomatologic la fiecare 3-4 luni.

Atentie!

In cazul unei infectii grave se poate ajunge chiar la necesitatea unei interventii chirurgicale ce include remodelarea tesutului gingival desprins, curatarea radacinilor dintilor, repararea tesutului osos distrus si extractia dintilor mobili.

Asadar, evita posiblitatea aparitiei si complicarii gingivitei prin ingrijirea si curatarea regulata a cavitatii bucale. Tine minte ca un periaj optim se realizeaza in aproximativ 2 minute si trebuie acoperita intreaga suprafata a dintilor.



Mai multe articole