Ce presupune extractia dentara si ce trebuie sa faci dupa aceasta interventie


22 februarie 2017

Ce-presupune-extractia-dentara-si-ce-trebuie-sa-faci-dupa-aceasta-interventie

Extractia dentara presupune indepartarea unu dinte care, din diferite motive, nu poate fi pastrat pe arcada, care nu mai poate fi tratat ori a unuia care afecteaza sanatatea celorlalti dinti din cauza pozitiei incorecte in care a crescut. Acest procedeu stomatologic reprezinta solutia finala in tratarea danturii, in cazul in care alte forme de interventie nu au avut rezultat.

Ce presupune extractia dentara?

Intr-o prima etapa, se pregateste procesul de extractie. Medicul stomatolog de la CityDent realizeaza o radiografie in care analizeaza forma, lungimea si pozitia dintelui in osul maxilar sau mandibular. In functie de acestea se stabileste gradul de dificultate al operatiei.

Procedura de extractie este de 2 tipuri:

 • Extractie dentara simpla
  Se aplica o anestezie locala, apoi dintele este slabit in alveola cu un cleste printr-o serie de miscari si in final extras de catre dentist. La sfarsit interventia se inchide prin sutura.
 • Extractie dentara chirurgicala
  Este o procedura realizata de un specialist maxilo-facial. Se aplica in cazul in care dintele nu a erupt inca sau nu este vizibil. Se aplica o anestezie, se face un lambou, se extrage dintele sau se fragmenteaza in functie de caz si se inchide operatia cu sutura.

Ce faci dupa operatia de extractie?

 • Dupa operatie va trebui sa mentii un pansament din tifon pe locul operatiei timp de 30-45 de minute, schimbandu-l constant, putand a fi prelungit procesul pana cand sangerarea se opreste. Uneori sangerarea poate dura chiar 2-3 ore.
 • In primele 24 de ore se interzice periajul, clatirea abundenta si fumatul.
 • Sunt recomandate alimente si bauturi reci, moi, evitandu-se cele fierbinti, crocante sau lipicioase.
 • In primele 12 ore pot aparea senzatii de disconfort, care scad treptat in intensitate. Uneori medicul prescrie un calmant pentru dureri.
 • Daca se intampla ca gingia sa se umfle, se aplica pungi cu gheata la fiecare 15 minute.
 • Procesul de vindecare al ranii este de aproximativ 2 saptamani, dar cel al regenerarii osului si tesuturilor moi este de 3 pana la 6 luni. Dupa vindecarea completa, se poate solicita medicului aplicarea unui implant dentar sau a unei punti dentare pentru ca lipsa unui dinte poate provoca alte probleme precum cele ce tin de: masticatie, orientarea celorlalti dinti si slabirea lor in alveola din cauza lipsei suportului lateral.


Mai multe articole