Tot ce trebuie sa stii despre retractia gingivala


24 martie 2017

Retractia gingivala este o afectiune stomatologica serioasa care, daca nu este tratata si tinuta sub observatie de medicul tau dentist, poate evolua spre o boala parodontala greu de tinut in frau.

Retractia gingivala este fenomenul care are loc atunci cand o parte a tesutului gingival care inconjoara dintele se distruge sau se retrage, dezvelind dintele din ce in ce mai mult, pana cand se poate vedea radacina acestuia. Gingia recesiva poate fi primul semn al bolii gingiilor. Atunci cand gingia se retrage, vor aparea spatii intre dinti si linia gingiei, ceea ce va permite bacteriilor patogene sa se adune in acele locuri. Se intampla mai ales dupa varsta de 40 de ani si poate fi un fenomen izolat, localizat, sau poate afecta intreaga dantura, avand o cauza generala.

Cauzele retractiei gingivale

Printre cele mai comune cauze ale retractiei gingivale se numara:

  • Boala parodontala, cel mai des incriminata, determina retractia generalizata a gingiilor, prin scaderea suportului osos care sustine gingia; anvergura retractiei este in legatura directa cu gravitatea afectiunii parodontale;
  • Acumularea tartrului si placii bacteriene induce activarea mecanismului de aparare al gingiei – retragerea, inflamarea si sangerarea acesteia;
  • Obiceiuri vicioase. Comportamentele vicioase, precum presarea gingiei cu un obiect dur (ex. capat de creion, unghie, piercing etc.), pot traumatiza in timp gingia suficient de mult pentru a cauza retractia acesteia.
  • Varsta. Retractia gingivala apare in mod fiziologic (natural) odata cu inaintarea in varsta.
  • Modificari de pozitie ale dintilor, ce ar presupune o lamela osoasa fina sau mai scurta, care nu sustine gingia;
  • Un biotip parodontal fin, transmis genetic, ce presupune o fragilitate si finete gingivala si osoasa;
  • Tratamente stomatologice incorect realizate: lucrari protetice, obturatii neadaptate sau crosete dentare in cazul protezelor partiale – acestea invadeaza spatiul gingiei si induc retragerea acesteia.

Simptomele retractiei gingivale

Simptomele de care trebuie sa tinem cont sunt: sensibilitatea dintilor, carii dentare, radacini dezgolite, gingii umflate, sangerari gingivale si halena. De cele mai multe ori pacientii ajung la medicul specialist parodontolog din cauza nemultumirii estetice cauzata de aceste retractii gingivale: dintii par mai alungiti, cu spatii intre ei (din cauza retragerii papilelor interdentare), este vizibila diferenta de culoare dintre smalt si cement, acesta din urma fiind galbui. De asemenea, pot aparea cavitati sau carii pe partea radiculara. Pacientul poate acuza dureri la contactul zonei respective cu bauturi sau alimente reci, dulci, acre sau condimentate.

Cum prevenim retractia gingivala

Pentru ca cel mai bun remediu este prevenirea, pentru a impiedica evolutia retractiei gingivale poti incerca urmatoarele solutii naturiste:

  • gargara cu infuzie de cimbru, miere și tinctura de propolis (trebuie sa-ti clatești gura cu aceasta infuzie dupa fiecare masa si dupa fiecare periaj);
  • masajul cu lamaie;
  • masajul cu aloe vera;
  • spalaturile cu ceai de salvie sau troscot.

Tratament

Retractia gingivala nu este o afectiune care sa poata fi remediata de pe o zi pe alta. Foarte important este detartrajul dentar, prin care sunt indepartate placa bacteriana si tartrul. La fel de important este sa iti periezi corect dintii, fara sa agresezi gingiile si sa renunti la obiceiul de a apasa cu diferite obiecte pe gingie. In urma unui control stomatologic, medicul poate recomanda indepartarea contactelor ocluzale imperfecte dintre dintii superiori si cei inferiori.

O alta masura impotriva retractiei gingivale este reprezentata de grefele gingivale, proceduri chirurgicale prin care o portiune de tesut de pe cerul gurii este aplicata pe locul retractiei gingivale.



Mai multe articole