5 semne ca cel mic are nevoie de un aparat dentar


23 mai 2017

5 semne ca cel mic are nevoie de un aparat dentar
Sursa imagine: http://www.thekidsdentistmd.com

Fiecare copil ar trebui sa invete, inca de la varste precoce, care sunt cei mai importanti pasi in igiena orala si care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie sa le respecte astfel incat dantura lor sa fie sanatoasa si fara probleme. Tu, ca parinte, ai un rol important in acest proces de invatare. De aceea, este bine sa ii prezinti fiecare parte a procesului si rolul fiecarei etape din igiena dentara.

In plus, inca de la varste fragede si mai ales cand observi disfunctionalitati la nivelul structurii dentare, trebuie sa il duci regulat la un cabinet stomatologic. Cu cat prioritizezi acest lucru, cu atat copilul tau va fi ferit de boli parodontale si dentare. Una dintre cele mai frecvente anomalii dentare este cea la nivel dento-maxilar. O astfel de problema, in cele mai multe cazuri, se trateaza cu un aparat dentar.

Cum stii ca cel mic are nevoie de un aparat dentar?

Tu, ca parinte, esti prima persoana care trebuie sa ii semnaleze copilului ca aparatul dentar este o metoda eficienta si benefica lui. Copiii, de cele mai multe ori, nu sunt foarte predispusi sa poarte un aparat dentar intrucat il considera un impediment in vorbire, o povara in mestecatul alimentelor si un limitator in consumul anumitor alimente.

Desi semnele ca trebuie sa poarte un aparat ortodontic sunt destul de vizibile, este indicat ca, impreuna cu tine, cel mic sa faca prima vizita la medicul stomatolog la varsta de 6-7 ani, pentru a i se administra un tratament corect. Un tratament ortodontic este mai usor de aplicat la aceasta varsta si rezultatele se obtin mult mai rapid.

Cum iti dai seama ca cel mic are nevoie de aparat dentar?

  1. Copilul incepe sa piarda dintii de lapte mult prea devreme sau prea tarziu si la intervale neregulate. Ciclul de crestere si cadere al dintilor este o schema relativ predefinita, cu mici exceptii si cazuri particulare. O astfel de disfunctionalitate ar trebuie sa fie un semn clar ca vizita la un medic specialist in dentitia copiilor.
  2. Dantura lui este incununata de dinti strambi. Un semn des intalnit la copii, ca urmare a deprinderii obiceiurilor de impingere a dintilor cu limba, punerea degetului in gura etc., este un reper vadit spre aparatul dentar.
  3. Mestecarea si muscarea din alimente cu dificulate ar putea fi o problema de care sa nu se planga copilul tau, dar asupra careia sa te opresti si sa il iei drept semn concludent.
  4. Copilul are tendinta sa scrasneasca dintii, in special in timpul somnului. Aceasta problema se numeste bruxism, si trebuie sa fie usor perceptibil.
  5. Respiratia este ingreunata atunci cand copilul tine gura deschisa. Daca cel mic prezinta malocluzie – dintii inghesuiti sau probleme de muscatura – atunci este nevoit sa o remedieze cu ajutorul unui aparat dentar.

Care este pasul urmator dupa semnalizarea acestor disfunctionalitati?

Odata semnalizate aceste aspecte, asa cum este mentionat si mai sus, trebuie sa il duci la o consultatie intr-un cabinet stomatologic, unde sa ii fie examinata dantura. In urma examinarii de catre un medic specialist, tratamentul aplicat – aparatul dentar – va remedia problemele cu care se confrunta cel mic si il va ajuta sa previna anomaliile parodontice: cariile dentare si boli gingivale.

De asemenea, este foarte important sa supravegheati, ulterior, tratamentul astfel incat acesta sa aiba rezultate rapide si eficiente.

CityDent pune la dispozitia copiilor un program, City Dent Kids, prin care echipa de medici dentisti specializati in tratamentele pentru copii ofera atat educatia dentarta, cat si tratamente la costuri accesibile.



Mai multe articole