LOCATIA NOASTRA

Str. Teheran nr. 2, etaj 2, București

0740 621 090

Luni – Vineri, între 09:00 – 21:00

    0740 621 090 Preturi   |   Luni » Vineri 09:00 - 21:00   |   Str. Teheran, nr. 2, București

Inlay & Onlay

Inlay-ul și onlay-ul dentar

Atunci cand un dinte posterior este afectat de carie, dupa indepartarea in totalitate a tesutului dentar alterat in cabinetul stomatologic, se pot folosi diverse tipuri de materiale pentru a suplini lipsa de substanta.

Cele mai foloste restaurari speciale numite INLAY si ONLAY. Acestea sunt folosite pentru a reconstitui integritatea dintilor laterali care au distructie medie sau mare a dintelui datorita cariilor dentare. Mai pot fi folosite si pentru restaurarea dintilor fisurati sau fracturati, doar daca distructia lor nu este intr-atat de severa incat sa necesite realizarea unei coroane.
Modul de realizare si a cimenturile rasinice speciale, vor face ca aceste piese protetice sa faca un corp comun cu dintele si astfel putem vorbi de asemena de o ramforsare a structurii dintelui si de o bariera de protectie in fata bacteriilor ce s-ar putea infiltra si forma carii. Concluzionand, INLAY-ul sau ONLAY-ul reprezinta o varianta viabila in tratamentul cariei dentare sau a fracturilor coronare, ajutand la conservarea pe termen cat mai lung a dintelui natural.

Inlay-ul dentar

In practica stomatologica inlay-ul dentar reprezinta aplicarea de material restaurativ pentru a suplini o lipsa de tesut dentar intre cuspizii unui dinte lateral. El poate fi folosit si pentru a inlocui plombe vechi sau deteriorate. Realizarea inlay-ului se realizeaza de obiciei in doua sedinte.

In timpul primei sedinte in cadrul clinicii CityDent se va amprenta dintele si se va cimenta un inlay provizoriu, sau se va aseza un pansament. Amprenta obtinuta, impreuna cu specificatiile stomatologului nostru privind culoarea, forma dorita sau alte particularitati, vor fi trimise catre laboratorul de tehnica dentara. In cea de a doua sedinta se va indeparta inlay-ul provizoriu si se va cimenta prin tehnica speciala inlay-ul definitiv.

Un inlay nu necesita o perioada de repaus ulterior aplicarii acestuia, pacientul putand sa se reintoarca al activitatea cotidiana imediat ce paraseste cabinetul stomatologic. Deoarece se realizeaza in special din materiale ce mimeaza culoarea dintelui (ceramica sau rasini compozite), ele pot inlocui cu succes obturatii vechi din amalgam sau chiar din compozit la pacientii care isi doresc un zambet cat mai natural. Putem spune ca acest tip de restaurari sunt benefice pentru pacient atat din punct de vedere estetic cat si functional.

Onlay-ul dentar

In timp ce inlay-ul dentar este folosit pentru a trata cariile aparute intre cuspizi unui dinte lateral, onlay-ul este folosit pentru a restaura un dinte ce are nevoie de refacerea structurala a unuia sau a mai multor cuspizi sau a suprafetei de muscare. In timpul primei sedinte in cadrul clinicii CityDent dintele vi se va ampreta si se va cimenta un onlay provizoriu.

Amprenta obtinuta, impreuna cu specificatiile stomatologului nostru privind culoarea, forma dorita sau alte particularitati, vor fi trimise catre laboratorul de tehnica dentara pentru a fi realizat onlay-ul. In cea de a doua sedinta se va inlatura onlay-ul provizoriu si se va cimenta prin tehnica speciala onlay-ul definitiv.

Ca si inlay-ul dentar, onlay-ul poate fi realizat din materiale ce mimeaza culoarea dintelui (ceramica sau rasini compozite), devenind astfel imposibil de detectat cu ochiul liber. Onlay-ul ajuta de asemenea la conservarea unei parti mult mai mari din structura dintelui deoarece aplicarea lor necesita o prelucrare minima din suprafata dintelui. Poate ca cel mai important beneficiu al onlay-ului dentar este acela ca prin salvarea unei mari parti din dinte ajuta pacientii sa evite un tratament mult mai complex .

Avantajele inlay-ului și onlay-ului dentar față de plombele clasice

Marea majoritate a pacientilor au avut pe parcursul vietii cel putin o carie tratata ulterior dintele fiind protejat cu ajutorul unei plombe. Putini stiu insa ca plomba clasica poate slabi rezistenta dintelui natural. O serie de experti in domeniu considera ca lumina ultravioleta folosita pentru a solidifica compozitul utilizat in cazul plombelor clasice poate slabi dintele natural al unei persoane cu pana la 50%. Atat inlay-ul cat si onlay-ul dentar ofera o mai buna acoperire a cavitatii dentare si in plus, neapeland la lumina ultravioleta contribuie la intarirea stabilitatii dintelui. Inaly-ul si onlay-ul dentar prezinta si alte avantaje fata de plombele clasice:

Estetică

La un anumit moment fiecare din noi am avut sansa sa vedem o plomba clasica aplicata unei persoane, deoarece amalgamul clasic va arata in timp ca o bucata de mancare ramasa lipita de dinte. Atat inlay-ul cat si onlay-ul dentar pot fi realizate din materiale ce mimeaza culoarea dintelui (ceramica sau rasini compozite) si nu se vor decolora in timp, multumita proprietatilor materialelor folosite. Astfel se poate pastra o imagine naturala a dintelui mult mai mult timp decat in cazul plombelor clasice. Mai mult in cazul pierderii structurii de smalt a dintelui, acesta poate fi protejat prin aplicarea unui onlay fara a mai fi nevoie de redesenarea dintelui. Atat inlay-ul cat si onlay-ul permit realizarea unei suprafete de mestecat perfecte si o restaurare estetica a dintelui fara cusur.

Igienă orală

Deoarece atat inlay-ul cat si onlay-ul sunt realizate computerizat pentru a se potrivi perfect zonei tratate, pregatirea dintelui va fi minimala iar dintele va fi mai usor de curatat decat in cazul unei coroane dentare. Mai mult, in timp ce amalgamul clasic se poate restrange in cursul procesului de tratare, in cazul inlay-ului sau oplay-ului dentar acest lucru nu se poate intampla datorita faptului ca acestea sunt déjà prefabricate din portelan.

Deoarece atat inlay-ul si onlay-ul dentar necesita efectuarea a doua vizite in cadrul clinicii noastre, prin aceasta se obtin rezultate semnificativ mai bune decat in cazul aplicarii unor plombe clasice. In plus prin faptul ca se aplica perfect pe suprafata dentara, acestea permit o curatare mai buna in timpul perierii si protejeaza mai bine impotriva depunerii de tartru .

Potrivire

Nenumarati pacienti isi doresc rezultate rapide cand vine vorba de tratarea cariilor dentare. Nimeni vrea insa sa aiba de a face cu dureri de dinti sau carii mai mult decat este necesar. Plombele clasice sunt facute in marea lor majoritate intr-o singura vizita la medic. Desi aceasta abordare poate aparea ca fiind benefica pentru pacient, nu inseamana ca reprezinta intoadeauna si cel mai bun tratament pentru dintele afectat. Plombele clasice sunt aplicate manual fara prea mult ajutor decat cel al lentilei de marire ce permite medicului stomatolog sa vada cat mai mult din caria pe care incearca sa o trateze. Din nefericire aceasta abordare permite aparitia unor eventuale greseli in realizarea si aplicarea compozitului ce pot duce la o suprafata de mestecare imperfecta si chair la deteriorarea smaltului sanatos al dintelui.

Din acest punct de vedere, atat inlay-ul cat si onlay-ul se realizeaza printr-o pregatire conservativa ce urmareaste pastrarea unei parti cat mai mari din dintele afectat. In urma amprentarii de catre stomatologul nostru a zonei afectate, amprenta va fi trimisa la un laborator partener unde atat inlay-urile cat si onlay-urile vor fi realizate prin intermediul unor programe computerizate ce vor reusi sa le dea forma si dimensiunea necesara unei potriviri perfecte in structura dintelui tratat. La urmatoarea vizita in cadrul clinicii CityDent pacientului i se va fixa lucrarea finala de dinte cu ajutorul unei rasini speciale. Amandoua procedurile reprezinta o alternativa optima in cazul unei afectiuni dentare catre se extinde inspre zona interdentara minima sau moderata si reprezinta o optiune ideala atunci cand se doreste evitarea aplicarii unei coroane dentare totale. Daca aveti o carie intre dinti, puteti apela la un inlay care este mai bun decat o plomba clasica in sigilarea dintelui impotriva bacteriilor si are o durata de viata indelungata.

Durabilitate și stabilitate

Atat inlay-ul cat si onlay-ul reprezinta materiale restaurative stabile in cazul tratamentului cariilor, intarind dintele tratat prin pastrarea unei parti mult mai mari din structura dentara sanatoasa, ajutand prin aceasta longevitatea functionalitatii dintelui.

Vrei sa afli mai multe despre frumusetea zambetului tau?

Intreaba-ne despre estetica dintilor frontali pe adresa office@citydent.ro sau programeaza-ti o consultatie la specialistul tau CityDent online ori la tel. 021.230.21.96/0740.621.090

    appoinment Programeaza-te online:

    Comments are closed.