5 tehnologii care transformă mersul la stomatolog în plăcere


1 iulie 2021

stomatologie


Stomatologia este o ramură medicală care evoluează într-un ritm alert și susținut. Nu există spațiu mai potrivit pentru formulări ca „aparatură de ultimă generație” sau „tratamente ultramoderne” decât cabinetele clinicii CityDent, unde viitorul stomatologiei este deja prezent, cu beneficii nenumărate pentru pacienți.

Sănătatea orală înseamnă mai mult decât un zâmbet frumos și cuceritor. Este temelie pentru o stare de bine și definitorie pentru sănătatea generală a fiecăruia dintre noi. Problemele dentare pot să apară în zone greu accesibile, precum interiorul dinților sau zona subgingivală, de aceea este nevoie de aparatură care să identifice orice problemă în stare incipientă, la controalele de rutină, nu doar când se instalează durerea sau se acutizează afecțiunea. Din fericire, 5 tratamente noi ușurează îngrijirea și tratarea dinților.

Radiografiile digitale oferă o imagine mai bună a dinților

Medicii stomatologi și clinicile de top își actualizează în permanență echipamentele pentru a oferi o îngrijire mai bună pacientului. Cu raze X digitale, stomatologii pot vedea întreaga structură a dinților pentru a identifica probleme precum cariile, infecțiile sau bolile gingivale. Scanările digitale îi ajută, de asemenea, pe stomatologi să fixeze cu precizie implanturile în maxilar.

Noile sisteme de imagistică digitală cu raze X utilizează cu până la 70% mai puține radiații decât razele X tradiționale: aceasta înseamnă o expunere mai mică și o experiență mult mai sigură atât pentru pacient, cât și pentru profesioniștii din domeniul stomatologiei care administrează radiografiile digitale. Filmul cu raze X digitale dentare este disponibil pentru vizionare imediată, deoarece nu necesită procesări specifice vechilor radiografii. Cu ajutorul mapării dentare digitale panoramice continue, se poate realiza o singură imagine a întregii structuri a dinților. Și imaginea este mai clară, cu până la 256 de nuanțe de gri. Totul poate fi văzut în detalii mult mai mari, inclusiv pasajele nazale și sinuzale ale pacientului. Imaginea într-o radiografie digitală dentară poate fi, de asemenea, îmbunătățită de computer pentru a dezvălui și mai multe informații. Arhivarea, stocarea și recuperarea radiografiilor digitale dentare sunt acum realizate pe computer și permit medicului dentist să păstreze o istorie continuă mai precisă a dinților și a sănătății bucale. Confortul pacientului este, de asemenea, mult îmbunătățit.

Pentru obținerea unor imagini de maxim detaliu la nivel de dinte, CityDent a achiziționat un aparat radiologic Trophy ce poziționează pe dinte un mic senzor plat foarte sensibil la razele X. Conectat la un soft de ultimă generație, dispozitivul furnizează o imagine ce cuprinde cele mai mici detalii. Analiza acesteia oferă medicului posibilitatea unui diagnostic de mare acuratețe și salvează timpul pacientului.

Coroanele făcute rapid comprimă zilele de așteptare în ore

În urmă cu doar câțiva ani, dar și în prezent în clinicile mai puțin dotate, dacă aveai nevoie de o coroană pentru a restabili un dinte, dentistul făcea un mulaj al dintelui, iar apoi, un laborator genera o coroană permanentă, folosind acea amprentă: un proces care ar putea dura zile întregi sau chiar câteva săptămâni. CityDent a investit în tehnologia CAD / CAM (proiectare asistată de computer / fabricare asistată de computer), astfel încât să poată face o coroană în timp ce pacientul așteaptă în clinică. Un scanner este folosit pentru amprentare digitală, procedeu ce vine cu numeroase beneficii pentru pacient: precizie, lipsa oricărui disconfort, număr minim de deplasări la cabinet.

Coroanele din zirconiu devin tot mai populare pentru că oferă niște avantaje: rezistență, longevitate, biocompatibilitate și posibilitatea de a fi gata pe loc. De asemenea, în ciuda structurii lor puternice, coroanele din zirconiu pot fi ușor modelate, dimensionate și colorate pentru a se potrivi cu dinții naturali ai pacientului. Se crede că natura maleabilă a coroanelor din zirconiu poate produce coroane care au o formă mai bună decât coroana originală pe care o înlocuiește. Abilitatea de a crea forma, dimensiunea și culoarea perfectă produce un aspect mult mai bun și mai natural pentru pacient. De obicei, atunci când este nevoie de o coroană, un strat din dintele original se îndepărtează pentru ca aceasta să se potrivească perfect; datorită rezistenței, zirconiul poate fi folosit într-un strat subțire. O coroană mai subțire înseamnă mai puțin dinte pierdut. Fiind realizate din cristal, coroanele de zirconiu sunt translucide. Aspectul clar și translucid al zirconiului permite colorarea dentară perfectă care se potrivește cel mai bine cu culoarea naturală a dinților pacientului, mai bună decât coroanele de porțelan.

Restaurările dentare inlay și onlay, soluția dintre plombă și coroană

Cariile sunt, de departe, principala amenințare la adresa dinților noștri, iar repararea daunelor provocate de acestea cer soluții noi, nedureroase și durabile. Astfel, au apărut restaurările dentare inlay și onlay, necesare atunci când dintele este prea afectat pentru a susține o plombă, dar încă nu are nevoie de o coroană. Tratamentul are loc în două etape: pentru început, se îndepărtează caria și se ia amprenta dentară pentru a se da în lucru, la laborator, incrustația necesară. Apoi, lucrarea este fixată pe dintele afectat. Această operațiune în doi pași vine cu niște beneficii certe: pacientul păstrează tot țesutul sănătos al dintelui, amprenta dentară oferă precizie lucrării, iar incrustația se fixează mai bine în dinte, fapt ce duce la rezistență în timp și o curățare ușoară. Restaurările de tip inlay – în interiorul dintelui și onlay – pe suprafața de masticație a dintelui sunt realizate din ceramică sau rășini compozite, materiale ce reproduc culoarea dintelui și pot înlocui cu succes obturații mai vechi, pentru a reda pacientului un zâmbet natural și nepătat, fiind benefice atât estetic, cât și funcțional.

Înlocuiți dinții pierduți cu implanturi de bună calitate

Oamenii pierd adesea un dinte din cauza unui accident sau a unei carii netratate la timp sau tratate necorespunzător. De ani de zile, implanturile dentare sunt unul dintre principalele moduri în care medicii stomatologi îi ajută pe pacienți să refacă dinții care altfel ar fi pierduți definitiv, iar cercetătorii au ajuns să dezvolte noi implanturi și au îmbunătățit procedura. Astăzi, cele mai multe implanturi au o rată de succes de 97-98 %, și o durată de viață de peste 10 ani. Stomatologia modernă se bazează foarte mult pe implant, necesar pentru a substitui o lipsă ori pentru a deveni punct de sprijin pentru o lucrare și mai complexă, ce rezolvă problemele unei zone. Marele avantaj al implantului dentar este că nu afectează vecinii dintelui lipsă, așa cum se întâmpla cu lucrările protetice mai vechi.

Implantul BIOMET 3i, folosit în clinica CityDent, este fabricat in Statele Unite și este recunoscut ca unul dintre primele 5 sisteme de implant din lume, datorită calităților sale excepționale și avantajelor pe care le implică introducerea sa în dantura pacientului. Este gândit ca un implant customizat, reușind să răspundă numeroaselor nevoi ale pacienților, pentru că fiecare caz în parte este diferit. Datorită suprafeței micro-texturate, implanturile BIOMET 3i aderă foarte bine la arcada pacientului, iar în timp previn pierderea de os sau retragerea gingiei. CityDent oferă și alternative performante, dar mai simpliste și la prețuri mai mici, cum este implantul AlphaBio. Implantul AlphaBio este mai potrivit pacienților cu nevoi lipsite de complexitate.

Microscopul dentar și utilizarea lui în lucrările protetice

Toate aspectele importante ce țin de corecta funcționare a cavității orale au dimensiuni microscopice, de aceea stomatologii au nevoie de instrumente performante pentru a vedea tot ce trebuie tratat. La nivel mondial, în toate clinicile de top, tratamentele endodontice se desfășoară sub microscop. Tehnica tratamentului sub microscop este superioară practicilor tradiționale, iar clinica CityDent a investit în unul dintre cele mai moderne modele de microscop dentar, ce permite o mărire a câmpului de lucru de 20 de ori. Astfel, se pot identifica soluții unice de tratament, într-un mod mult mai eficient și cu o precizie crescută.

Imaginea oferită de un microscop dentar ultraperformant îmbunătățește precizia pregătirii dinților și marginilor dentare, prevenind deteriorarea dinților adiacenți și a țesutului conjunctiv în timpul intervențiilor chirurgicale și tuturor tipurilor de lucrări dentare, cum ar fi lucrările protetice. Proteza dentară are rolul de a restaura frumusețea zâmbetului şi de a restabili funcțiile cavității bucale. În funcție de nevoile fiecărui pacient, recomandările medicului stomatolog vor fi diferite. După cum, diferite sunt și tipurile de proteze: în funcție de mobilitate, de materialul folosit şi de întinderea şi poziționarea lucrării. Protezele dentare moderne sunt lucrări protetice mobile care, după o perioadă de acomodare, vor da senzația de dinți naturali, deoarece dezvoltările tehnologice le-au adus la un nivel crescut al confortului la purtare şi, mai ales, al esteticii. Protezele dentare mobile de ultimă generație pe implanturi sunt necesare când lipsesc toți dinții de pe arcada superioară sau inferioară și sunt o modalitate alternativă la puntea dentară pe implanturi.

Toate aceste soluții oferite de stomatologia modernă fac deja parte dintr-un viitor care se anunță și mai promițător, șlefuit fiind de tehnologia. Noi și noi inovații vor fi la dispoziția noastră, pentru a îmbunătăți sănătatea orală a pacientului și pentru a duce la un nivel superior practica stomatologică în cabinetele CityDent.Mai multe articole