6 beneficii ale aparatelor dentare


21 septembrie 2017

Sursa imagine: http://themocracy.com

Oricine isi doreste sa aiba dinti drepti dupa ce tratamentul ortodontic este incheiat. Este important de stiut faptul ca detinerea unor dinti drepti are multe alte beneficii pe langa o estetica frumoasa. Alinierea corecta a danturii are impact asupra sanatatii tale fizice si emotionale. Cum iti poti influenta calitatea vietii si a organismului prin alegerea unui tratament cu aparatul dentar afli in continuarea acestui articol.

Care sunt beneficiile aparatelor dentare?

 1. Reduce riscul aparitiei cariilor si a afectiunilor gingivale

  Problema dintilor incorect aliniati nu afecteaza doar aparentele, ci creeaza spatii intre dinti care vor opri reziduurile alimentare, creand in timp carii. De multe ori periuta de dinti nu poate ajunge in toate spatiile pentru a indeparta acele depuneri, motiv pentru care se recomanda purtarea unui aparat dentar care sa indrepte dintii, imbunatatind totodata eficienta periutei de dinti.

 2. Impiedica eroziunea dentara

  Pozitionarea dintilor tai influenteaza presiunea care se creaza asupra maxilarului in timpul vorbirii si a masticatiei. Aceasta presiune este esentiala in stimularea cresterii osului care sustine dintii. In timp, dantura nealiniata poate cauza mai multa forta asupra unui anumit dinte care treptat va eroda osul. De aceea, medicul stomatolog iti va sugera sa porti un aparat dentar care sa iti deplaseze dintii in pozitia corecta si care sa creeze suficienta presiune pentru mentinerea sanatatii maxilarului.

 3. Imbunatateste dictia

  Multi nu cunosc faptul ca vorbirea este influentata nu doar de voce. In timp ce vorbesti, miscarile limbii contra dintilor din zona superioara a gurii te ajuta sa formezi sunetele. In cazul in care pozitionarea dintilor tai este prea in spate, in interiorul gurii ori spre exterior, vei dezvolta acea vorbire sasaita ori alte probleme de dictie. Din acest motiv, multi logopezi indruma parintii sa urmeze un tratament ortodontic pentru copiii lor. Indreptarea dintilor va remedia aceste probleme de vorbire.

 4. Ajuta la masticatie

  Este dificil sa mananci cu o dantura incorect aliniata. Aceasta va afecta masticatia si va face ca alimentele sa nu fie faramitate in totalitate, ingreunand astfel digerarea. Procesul digestiv incepe in cavitatea bucala, odata cu masticatia, pentru a ajuta organismul sa imparta mancarea in parti cat mai mici si a putea extrage vitaminele necesare dezvoltarii. Cand nu poti mesteca hrana suficient, apare anemia – corpul nu primeste nutrientii utili cresterii si dezvoltarii. De asemenea, pot aparea diverse alte afectiuni precum durerile de stomac pentru ca acesta se confrunta cu digerarea unor bucati prea mari de mancare.

 5. Previne leziunile dentare

  Un dinte rupt sau ciobit poate fi foarte dureros si poate crea un disconfort constant la mastecatie si vorbire. O dantura indreptata prea mult inspre exterior este mai predispusa la a suferi accidente. Este de asemenea obisnuit pentru persoanele cu dintii inegali sa isi muste pielea falcilor in momentul vorbirii ori a mastecatiei.

 6. Opreste obiceiurile daunatoare

  Obiceiurile gresite precum mestecarea obiectelor de scris, muscarea buzelor, se creeaza atat la copii, cat si la adulti, pentru a reduce disconfortul pe care dintii incorect aliniati il pot provoca.

Inceperea unui tratament ortodontic la timp, prin purtarea unui aparat dentar va aduce beneficii pe termen lung. Acesta nu iti va asigura doar un zambet frumos dupa incheierea tratamentului, ci si multe avantaje asupra sanatatii organismului tau.Mai multe articole