Limba neagră viloasă este o afecţiune caracterizată de alungirea şi hiperplazia (înmulţirea excesivă, rapidă, a ţesutului) papilelor la nivelul limbii. Această afecţiune favorizează dezvoltarea germenilor producători de pigmenţi, motiv pentru care zonele afectate apar colorate de la alb-gălbui la maroniu sau brun închis.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- senzatia de prurit (mâncărime intensă) la nivelul cavităţii bucale;
- uscarea gurii;
- senzaţia de corp străin la nivelul limbii;
- tulburări senzoriale (confundarea gusturilor sau imposibilitatea perceperii lor);
- reflex vomitiv.
Adesea, din cauza resturilor alimentare ce rămân între papilele gustative crescute excesiv, pacienţii pot avea o respiraţie urât mirositoare. În cazurile cele mai severe, limba neagră viloasă poate duce la senzaţia de sufocare.
Diagnosticarea se face pe baza examenului clinic, unde medicul evaluează coloritul, forma şi numărul papilelor gustative, a căror lungime poate varia între câţiva milimetri şi 3 centimetri. Pentru a se putea pune un diagnostic corect şi a se putea recomanda un plan valid de tratament, pacientul trebuie să comunice medicului dacă a luat medicamente (şi care sunt acestea), dacă şi ce substanţe anume a folosit pentru clătirea gurii, precum şi dacă a consumat (în mod excesiv) alimente puternic pigmentate sau cu o cantitate semnificativă de coloranţi.
Limba neagră viloasă este caracterizată de un aspect de limbă păroasă din cauza hipertrofiei sşi hipercheratoza papilelor gustative. De cele mai multe ori, limba neagră viloasă se manifestă la adulţii de sex masculin, însă aceasta se poate manifesta şi la copii.
Între factorii cauzatori se numără:
- fumatul;
- consumul excesiv de cafea sau ceai;
- deshidratarea;
- insuficienţă salivară;
- igiena orală precară;
- factori iritatori locali;
- folosirea regulată a unei ape de gură cu peroxid sau mentol;
- administrarea de antibiotice, care duce la tulburarea florei microbiene;
- administrarea unor medicamente care conţin bismut;
- bolile infecţioase (TBC);
- micoze cauzate de candida albicans;
Tratamentul pentru limba neagră vizează întreruperea obiceiurilor producătoare ale afecţiunii sau întreruperea administrării de medicamente antibiotice. Se poate recomanda administrarea de vitamine, de probiotice, de medicamente antimicotice sau antihistaminice. Acestea din urmă nu trebuie administrate decât la recomandarea medicului.
De fiecare dată între recomandările de tratament se vor înscrie şi realizarea corespunzătoare a igienei orale (periajul de minimum două ori pe zi, inclusiv pe limbă şi pe interiorul obrajilor, cu o pastă de dinţi bogată în fluor, dar fără agenţi oxidanţi).
Igienizarea sistematică a cavităţii bucale, detartrajul dentar şi tratarea cariilor sunt foarte importante pentru remedierea cât mai rapidă a afecţiunii numite “limba neagră viloasă”.
De asemenea, medicul poate recomanda crioterapia sau chiuretajul suprafeţelor afectate, leziunea fiind recidivantă. Uneori, sunt necesare mai multe şedinţe de tratament.
Afecţiunea poate persista mai mulţi ani sau poate dispărea brusc.