Disgeuzia sau alterarea gustului este o afectiune in care este compromis simtul gustativ. Exista mai multe manifestari ale afectiunii, in sensul ca posibilitatea pierderii totale sau partiale a gustului, perceperea denaturata sau amplificarea gustului. Disgeuzia poate aparea pentru toti stimulii, dulce, sarat, acru, amar, sau doar pentru unii dintre ei.
Aceasta afectiune are un impact major psihologic asupra pacientului care isi modifica si obiceiurile alimentare.
Cauzele disgeuziei sunt numeroase, printre acestea se numara:
- Afectiuni ale mucoasei cavitatii bucale si limbii
- Boli ale tractului gastro-intestinal
- Boli neurologice si psihice
- Chimio- si radioterapie
- Carente nutritionale: zinc, vitamina A si B
- Medicamente: antiepileptice, antibiotice, antidepresive, etc
- Tumori la nivelul capului si gatului
- Galvanism bucal, datorat obturatiilor cu amalgam, lucrari protetice realizae din metale nenobile
- Igiena orala nesatisfacatoare
In aceasta afectiune pacientul are tendinta de a exclude din alimentatie unele produse, ceea ce poate duce la malnutritie si pierdere in greutate.