10 reguli de igiena orala pentru copii


22 septembrie 2017

Sursa imagine: static.marlik.ir

Igiena orala este foarte importanta atunci cand vine vorba de sanatatea si aspectul exterior al dintilor. Pentru copii, periajul zilnic este vital pentru ca influenteaza sanatatea dintilor de adult.

In continuarea acestui articol iti vom prezenta 11 reguli pe care cel mic trebuie sa le cunoasca inca de la o varsta frageda.

  1. Periajul inainte de culcare

    Este binecunoscut faptul ca trebuie sa iti periezi dintii de cel putin doua ori pe zi. Pentru copii, se recomanda ca acestia sa realizeze o spalare dupa fiecare consum de bomboane si bauturi dulci, zaharul fiind marele inamic al dintilor lor. Cel mai important periaj ramane insa cel inainte de culcare si nu trebuie neglijat. In lipsa unei igiene orale corespunzatoare, bacteriile se raspandesc si ataca structura dintilor.

  2. Periajul corect

    Modul cum isi periaza dintii este un alt aspect important. Perierea superficiala este echivalenta cu neglijarea acesteia in mod total. Invata-l pe cel mic sa acorde suficient timp pentru un periaj corect, cu miscari circulare, timp de aproximativ 2 minute, care sa ii asigure eliminarea totala a placii bacteriene. Nerespectarea acestui pas duce la aparitia tartrului si a gingivitei (boala gingivala timpurie).

  3. Curatarea limbii

    Placa bacteriana poate, de asemenea, sa afecteze limba, prin aparitia halitozei si a altor probleme de sanatate. Cel mic trebuie sa isi perieze delicat limba, odata cu dintii.

  4. Pasta de dinti cu fluor

    Atunci cand vine vorba de pasta de dinti, elementele de care trebuie sa tii cont cand o alegi de pe raftul din supermarket sunt mai mult decat cele de albire propriu-zisa a dintilor si aroma. Nu conteaza versiunea pe care o alegi, cat conteaza componenta de fluor din aceasta.
    Chiar daca fluorul este privit de unii medici ca fiind o ingrijorare pentru sanatate, aceasta substanta inca ramane un pilon important in sanatatea orala deoarece actioneaza impotriva cariilor si ofera o bariera protectiva dintilor. Pentru copii exista insa paste de dinti speciale, cu o cantitate mai mica de fluor, dar potrivita pentru dantura acestora.

  5. Ata dentara

    Ata dentara este la fel de importanta precum perierea. Folosirea atei dentare de catre cei mici ajuta la eliminarea eficienta a resturilor de mancare ramase intre dinti. Este la fel de important si pentru reducerea placii bacteriene. Obisnuieste-l pe copilul tau sa foloseasca ata dentara cel putin o data pe zi acest lucru.

  6. Apa de gura

    Din cauza faptului ca multi nu stiu cum functioneaza o apa de gura, evita sa o puna in cosul de cumparaturi. Apa de gura te ajuta in trei moduri: reduce cantitatea de acid din gura, curata zonele greu accesibile pentru periaj si mineralizeaza dintii. Spalarea gurii cu apa de gura aduce un echilibru igienei orale. Intreaba medicul dentist pentru anumite recomandari cu privire la sensibilitatea pe care copilul tau o poate avea la anumiti agenti de curatare orala.

  7. Consumul de apa

    Apa continua sa fie cel mai bun lichid pentru sanatatea noastra, inclusiv pentru cea orala. Redu cantitatea de sucuri dulci din alimentatia celui mic si opteaza in schimb pentru apa. Pentru bebelusi se recomanda ca laptele din biberon oferit cand merg la culcare sa fie inlocuit cu apa, intrucat dantura micutului ar putea fi invadata de bacterii. Aceasta regula il ajuta sa curete gura de anumiti acizi si resturi de mancare, inainte de perierea efectiva.

  8. Fructe si legume crocante

    Consumul de alimente proaspete, fructe si legume, este foarte important pentru sanatatea dintilor copilului tau pentru ca aduc un aport destul de mare de fibre sanatoase si contribuie la intarirea smaltului.

  9. Zaharul si mancarea acidulata

    Zaharul se transforma in acid in cavitatea bucala si poate eroda smaltul dintilor, ducand in cele din urma la aparitia cariilor. Ai grija de alimentatia celui mic asigurandu-te ca acesta consuma fructele si sucurile naturale intr-un timp cat mai scurt, in timpul meselor principale ori gustarilor.

  10. Vizita la medicul stomatolog

    Mergi cu cel mic la un medic pedodont, cu experienta in tratarea afectiunilor dentare ale copiilor si pricepere in a discuta cu ei. Acesta va mentine constant un dialog cu prichindelul tau si ii va elimina orice teama si neliniste cu privire la tratamentele pentru copii.

Tu aplici aceste reguli in igiena orala a copilului tau? Tine cont de recomandarile noastre si asigura-te ca cel mic beneficiaza de dinti sanatosi si un zambet frumos.



Mai multe articole