4 probleme medicale non-stomatologice pe care le poți descoperi în urma unei vizite la dentist


22 septembrie 2017

Sursa imagine: Pexels.com

Igiena dentară regulată este crucială pentru sănătatea generală a gingiilor și dinților tăi. Însă, ceea ce poate nu știi este că dentistul tău poate identifica și semne ale unor probleme medicale non-stomatologice în cadrul unei vizite la cabinetul său. Oboseala, stresul sau o nutriție neadecvată sunt doar câteva exemple de probleme pe care un medic dentist le poate observa în urma unui consult stomatologic.

Diabet

Câteva dintre simptomele care pot indica posibilitatea ca o persoană să fie diagnosticată cu diabet sunt reprezentate de o dantură cu probleme, o gură uscată și gingii retrase, uscate și care sângerează. Imunitatea scăzută și inabilitatea trupului de a se împotrivi bolii fac din menținerea sănătății gingiilor o provocare pentru pacienții de diabet.

Desigur, niște gingii care sângerează nu indică întotdeauna cum că ai suferi de diabet, această problemă fiind un potențial rezultat al gingivitei sau al altor boli specifice gingiilor. Cu toate acestea, este posibil ca astfel de semne să-l facă pe dentistul tău să te încurajeze să faci o vizită la medicul de familie pentru efectuarea unor analize.

Infecții

Dacă dentistul tău va observa semne ale unor infecții la nivelul cavității bucale, mai mult ca sigur că îți va recomanda să iei anumite antibiotice pentru a soluționa problema. Printre altele, infecție orală poate avea loc și în urma unei proceduri dentare sau a unei traume suferite la nivelul gurii.

Printre simptomele unei infecții bucale putem aminti: durere, umflături, înroșire în jurul zonei afectată, sensibilitate la atingere, febră și drenaj din rană sau dinte. O astfel de infecție se poate răspândi și către alte părți ale trupului, de aceea este recomandat să fie tratată cât mai rapid posibil.

Stres

Atunci când ai o zi, o săptămână sau o lună plină de stres la muncă, este posibil ca trupul tău să reacționeze în anumite moduri care se vor manifesta și la nivelul cavității tale bucale. Una dintre cele mai cunoscute moduri prin care se manifestă stresul în mod fizic este bruxismul sau scrâșnirea dinților. Este posibil să îți scrâșnești dinții doar atunci când te simți stresat, însă dacă presiunea te afectează la nivel subconștient, atunci este posibil ca obiceiul să se manifeste numai în timpul somnului.

Scrâșnirea dinților poate da naștere la probleme grave la nivelul danturii tale. De aceea, în cele mai multe cazuri un dentist îți va recomanda o protecție pe timp de noapte. De asemenea, este indicat să încerci să faci schimbări în stilul de viață, să participi la sesiuni de consiliere sau să găsești alte moduri prin care să reduci nivelul de stres.

Nutriție necorespunzătoare

Pacienții care suferă de tulburări de alimentație sau au o nutriție necorespunzătoare arată acest lucru și la nivelul cavității bucale. Majoritatea persoanelor care suferă de bulimie vor face tot posibilul să ascundă această realitate de alții, însă va fi foarte greu să o ascundă și de medicul dentist.

Un specialist va ști să se orienteze după simptome precum taiat ce era sângerarea gingiilor și eroziunea fațadei interioare a dinților din față. Acidul stomacal este foarte puternic pentru smalțul care acoperă dinții, astfel că regurgitarea forțată poate afecta stratul protectiv de smalț, ceea ce poate duce la o sensibilitate ridicată la nivelul danturii pacientului.



Mai multe articole