Care sunt principalele afectiuni ale cavitatii bucale?


24 martie 2017

Mentinerea unei igiene corporale nu consta doar in curatarea corpului, ci si a cavitatii bucale. Lipsa unei igiene regulate duce la aparitia problemelor gingivale, ale limbii, buzelor, dintilor si fetelor interne ale obrajilor.

Utilizarea periutei de dinti, a atei dentare si apei de gura, precum si vizita periodica la medicul stomatolog contribuie la mentinerea sanatatii cavitatii bucale. Fara acestea, afectiunile aparute sunt numeroase.

Care sunt principalele afectiuni ale cavitatii bucale?

  1. Buze crapate

    Sunt cauzate de deshidratare si conditiile de mediu. Desi nu li se ofera prea multa atentie, buzele actioneaza ca o membrana protectoare pentru cavitatea bucala, de aceea e important sa le mentii hidratate si catifelate. Utilizeaza ori de cate ori este nevoie un balsam de buze protector.

  2. Respiratia urat mirositoare

    Numita si halena, este cauzata de probleme gastrice sau lipsa unei igiene orale corespunzatoare. Mirosul neplacut se formeaza prin descompunerea resturilor alimentare care nu au fost indepartate la timp, de pe dinti si limba.

  3. Aftele bucale

    Apar pe limba si pe fetele interioare ale obrajilor si buzelor. Nu sunt transmisibile, dar netratate la timp pot deveni dureroase, afectand vorbitul si mestecatul.

  4. Herpesul

    Apare de obicei pe exteriorul buzelor, dar poate fi intalnit si intraoral, provocat de virusul Herpes Simplex.

  5. Cariile dentare si gingivita

    Au drept cauza inflamatii, infectii datorate lipsei unei igiene corespunzatoare si acumularea resturilor alimentare, care se descompun provocand bacterii.

  6. Modificari ale gustului

    Simultan cu modificarea gustului, aparitia unuia metalic in gura, se dezvolta si schimbari la nivelul limbii: marime si aspect. Fara o curatare zilnica a limbii, aceasta se incarca cu resturi alimentare si capata un aspect paros. De asemenea, o limba umflata poate duce la astuparea cailor respiratorii si de cele mai multe ori are drept cauza o alergie.

  7. Candidoza orala

    Se manifesta prin aparitia unor placi albicioase ce au o evolutie acuta. Pacientul prezinta dureri si modificari ale gustului. Poate fi confundata cu Leukoplakia care se identifica prin prezenta unor zone albicioase care nu se elimina si se intalnesc cel mai des la fumatori.

  8. Stomatita

    Consta in inflamarea membranei mucoase care imbraca cavitatea bucala si apare din cauza infectiilor si a unei igiene precare. Deseori este insotita de inrosirea gurii, hipersalivare si respiratie urat mirositoare. Este dureroasa si determina greutate la masticatie.



Mai multe articole