Care sunt riscurile implantului dentar?


31 martie 2018

Sursa imagine: http://thackeray.dental

Stomatologia este una dintre ramurile medicinei care evoluează continuu, iar soluțiile oferite pentru problemele dentare devin din ce în ce mai complexe și mai avantajoase pentru pacient. Cu toate acestea, nu se poate afirma că orice tratament sau intervenție chirurgicală se pretează oricărui pacient sau că acestea nu prezintă anumite riscuri și dezavantaje.

Printre cele mai eficiente tratamente pentru refacerea dinților pierduți se numără implantul dentar, cu ajutorul căruia dantura capătă un aspect cât se poate de aproape de natural. Implantul dentar este de fapt un șurub introdus direct în os și care preia rolul rădăcinii dintelui pierdut. Grație suprafeței speciale a implantului, se obține o mare biocompatibilitate cu țesuturile vecine, scăzând riscul de respingere a acestuia.

Bruxismul

Chiar dacă în prezent implantul dentar reprezintă cea mai bună variantă de tratament pentru dinții pierduți, ca orice procedură medicală complexă, inserția acestuia este supusă unor factori de risc care pot influența reușita procedurii și durata de viață. Printre acești factori de risc se numără bruxismul, un automatism masticator caracterizat prin scrâșnirea, frecarea sau încleștarea dinților în timpul zilei sau noaptea, conștient sau nu. Astfel, se exercită o forță directă asupra implantului dentar în timpul osteointegrării. Pentru această probleme există și soluții, cum ar fi mărirea timpului de integrare fără să se exercite sarcini mecanice, reglarea ocluziei și purtarea unor protecții speciale în timpul somnului.

Fumatul

Un alt factor de risc este fumatul, care ar trebui eliminat chiar înainte de efectuarea implantului dentar deoarece contribuie la apariția unor complicații. Acest obicei afecteaza oxigenarea țesuturilor și circulația sângelui, iar după implant, se încetinește vindecarea. Mai mult de atât, complică păstrarea implanturilor sau grefelor și produce depuneri de nicotină și gudron pe formațiunile intraorale mai sensibile. Rezultatul nu poate fi decât creșterea riscurilor operației de introducere a implantului dentar.

Alergiile

Inserarea unui implant dentar include și o serie de anestezii la care pacientii pot fi alergici. Pe parcursul lucrărilor dentare pot să apară și hemoragii, dar acești factori de risc nu sunt mai mari decât în cazul unei extracții dentare.

În cele mai multe cazuri, realizarea unui implant dentar este posibilă, cu excepția unor situații particulare , cum ar fi lipsa osului, prezența unor structuri considerate bariere anatomice, formațiunile patologice de tipul chisturilor sau tumorilor situate în aria oro-maxo-facială și lipsa unor dimensiuni potrivite ale osului alveolar receptor. De aceea, înainte de te pregăti psihologic și financiar pentru un implant dentar, programează o consultație, în cadrul căreia medicul specialist îți va explica dacă și când se poate efectua implantul.Mai multe articole