Ce reprezinta malocluzia dentara si cum poate fi corectata
23 mai 2017
Dantura reprezinta una dintre cele mai importante parti ale corpului uman. Aceasta joaca un rol vital in digestia alimentelor, ajutand la faramitarea acestora in bucati mici, prin muscare si masticatie. In plus, dantura are un rol important in vorbire si, de asemenea, un important rol estetic – dantura ajuta la formarea zambetului frumos. Dar ca aceste roluri sa functioneze ireprosabil, trebuie sa ai in vedere anomalii dento-maxilare care apar la nivelul functional si estetic si sa stii cum sa le tratezi.
Una dintre problemele cu care se confrunta dantura umana si pe care majoritatea oamenilor tinde sa nu o ia in calcul este malocluzia dentara.
Ce reprezinta malocluzia dentara?
Malocluzia dentara reprezinta alinierea incorecta a dintilor. Mai exact, dintii sunt pozitionati incorect si nu realizeaza o muscatura potrivita intre partea inferioara si cea superioara a gurii. Ideal ar fi ca dintii sa se potriveasca astfel incat muscatura sa fie perfecta, fara spatii si fara inghesuirea acestora.
Aceasta anomalie de ocluzie este frecvent intalnita si este prezenta sub trei forme:
- Malocluzia clasa I – relatia dintre maxilarul superior si cel inferior este echilibrata, dar dintii sunt inghesuiti ori spatiati intre ei;
- Malocluzia clasa II – arcadele nu realizeaza o muscatura potrivita, ceea ce inseamna ca dintii de sus sunt asezati peste dintii de jos, partea superioara fiind pozitionata mai in afara, iar cea inferioara ramane nedezvoltata si mult situata posterior. Este anomalia cea mai frecvent intalnita.
- Malocluzia clasa III – aceasta anomalie se produce in momentul cand maxilarul inferior (mandibula) se dezvolta mai in exces comparativ cu maxilarul superior. Aceasta anomalie este si cea mai greu de tratat.
Care sunt efectele malocluziei?
Malocluzia netratata va aduce numeroase efecte nocive la nivel dentar si implicit la nivelul digestiv. Pe langa simptomele de ordin estetic, cele mai frecvente efecte ale acestei anomalii sunt la nivelul functional al cavitatii bucale:
- dificultati de vorbire;
- masticatie incorecta si implicit probleme digestive;
- aparitia cariilor;
- pierderea precoce a dintilor de lapte.
Cum tratezi malocluzia?
Pentru ca este mai degraba o disfunctionalitate mostenita pe cale genetica sau care apare din comportamente inconstiente la varste precoce, acesta problema nu poate fi prevenita. In schimb, prin tratamentele ortodontice, anomaliile de ocluzie pot fi rezolvate usor, chiar incepand la varste fragede.
-
Tratamentul malocluziilor la copii
Este foarte indicat sa se depisteze aceasta problema inca de la varste fragede. In urma examinarii unui medic specialist, care va putea stabili diagnosticul corect si tratamentul care trebuie aplicat, malocluzia poate sa ajute copilul sa revina rapid si eficient la o pozitie corecta a dintilor. Malocluzia este tratata prin aplicarea unui aparat dentar, si anume fire metalice fixate pe dinti. Rolul acestui aparat este de a indrepta dintii, de a-i pozitiona corect pe arcada si de a repozitiona corect maxilarul superior pe mandibula.
-
Tratamentul malocluziilor la adulti
Asemenea copiilor, adultii isi pot remodela dintii printr-un aparat ortodontic mobil sau fix, prin realizarea unor extractii dentare sau chiar interventii chirurgicale. Aceste tratamente difera, in functie de varsta pacientului, de severitatea anomaliei si de starea dintilor. Fiecare tratament se aplica in urma unei consultatii. Medicul va indica exact care este tratamentul pe care pacientul trebuie sa il urmeze si in ce consta planul de tratament.
CityDent ofera tratamente complete pentru anomaliile ocluziei, clasice si de ultima generatie, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Medicii profesionisti si cu experienta in domeniu, aparatura de ultima generatie si consulatii si tratamente executate profesionist sunt doar cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere cand accesezi serviciile CityDent.
Mai multe articole