Ce tip de coroană dentară alegi?
12 aprilie 2018
Într-o lume în care se pune un accent tot mai mare pe aspectul estetic, este de așteptat să fii afectat atunci când îți pierzi zâmbetul frumos și strălucitor de altădată din cauza unei probleme dentare. Printre tratamentele care te pot ajuta să-ți redobândești sănătatea și frumusețea dinților se numără coroanele dentare.
Acestea sunt lucrări protetice care acoperă sau învelesc un dinte natural sau un implant dentar pe porțiunea vizibilă în cavitatea bucală, adică deasupra marginii gingivale. Scopul coroanelor dentare este de a restaura forma și/sau dimensiunea unui dintre și de a-i crește rezistența mecanică.
Probabil ai căutat deja pe Internet o soluție pentru tine, cum ar fi o coroană dentară zirconiu, însă o decizie corectă vei lua după o vizită la un stomatolog cu expertiză în cosmetică dentară și după ce vei afla detaliile esențiale despre tipurile de coroane dentare. În restaurările estetice sunt foarte importante materialele, care trebuie să imite în detaliu țesutul dentar și care trebuie să asigure o bună biocompatibilitate, adică longetivitatea restaurării dentare aflată în contact cu țesuturile cavității bucale.
Coroanele dentare cu suport de zirconiu
Utilizează dioxid de zirconiu, un material cu proprietăți deosebite, precum rezistență mare la flexiune și duritate. De asemenea, asigură o bună biocompatibilitate. Coroanele dentare cu suport de zirconiu au o estetică bună (zirconiul arată mai natural și mai frumos decât oricare alt material ceramic) și se pot utiliza atunci când sunt necesare punți estetice și coroane solo.
Coroanele integral ceramice
Având o rezistență mai slabă, până nu demult se foloseau doar în zona frontală, insă a fost introdus un nou material care a făcut posibilă utilizarea acestora și-n zona posterioară. Acest tip de coroană are o estetica deosebită și o rezistență apropiată de cea a coroanelor metalice.
Coroanele acrilice
Sunt cele mai slabe din punctul de vedere al rezistenței, prin urmare și cele mai ieftine. Se folosesc ca și coroane provizorii, după ce dinții au fost șlefuiți în vederea realizării unor coroane permanente. Sunt importante însă pentru obținerea unei gingii sănătoase înainte de ampretarea finală pentru coroanele definitive.
Coroanele metalo-compozite
Sunt predispuse la uzură și fractură, de unde rezultă că au o rezistență mai scăzută. Aceste coroane sunt recomandate în zona frontală, insă tot mai mulți medici renunță la astfel de coroane, deși prețul este accesibil (mediu).
Coroanele integral metalice
După cum se poate deduce și din denumire, sunt realizate din metal și au o bună rezistență la masticare. Aspectul inestetic este principalul dezavantaj și motivul pentru care sunt folosite mai multe pentru zona posterioară și aproape deloc frontal. Prețul este relativ mic.
Coroanele metalo-ceramice
Sunt o combinație de metal și ceramică (porțelan), cu o rezistență mai mică decât a coroanelor integral ceramice. Se utilizează atât pe dinții anteriori, cât și pe cei posteriori. Au un raport calitate-preț bun.
Mai multe articole