Cele mai eficiente metode prin care poti scapa de tartrul dentar
23 mai 2017
Curatarea dintilor este o activitate zilnica, un pas din tabietul igienic care trebuie respectat inca din copilarie. Sfaturile parintilor cu privire la spalarea dintilor dimineata si seara, precum si evitarea dulciurilor in cantitati excesive erau cele mai bune in acest sens. Obiceiurile din copilarie de a sari peste curatarea dintilor, periajul superficial sau mancatul de ciocolata dupa masa sunt cele mai vinovate pentru dintii al caror luciu a fost acoperit de petele galbene – asa numitul tartru dentar.
Ce este tartrul dentar?
Tartrul dentar este o depunere sedimentara pe suprafata dintilor, acea depunere care transforma dintii albi-perlati in dinti de culoare galbuie. Tartrul se formeaza pe suprafata dentara ca urmare a nerespectarii minutioase a igienei orale si in urma consumarii, in exces, a unor alimente nocive suprafetei dentare: cafea, zahar, ciocolata, bauturi carbogazoase etc.
Ritmul de formare a tartrului dentar depinde de foarte multi factori, iar natura alimentelor pe care le consuma fiecare om este unul dintre cei mai importanti. In continuarea acestui factor, vine si modul in care se mesteca mancarea, malocluziile dentare sau sensibilitatile la consumul anumitor alimente. Varsta medie de aparitie a tartrului dentar este de 9 ani si se dezvolta in timp daca nu este tratata si daca, ulterior, nu este respectata igiena orala cu rigurozitate.
Cea mai intalnita zona in care se dezvolta tartrul este zona interna a dintilor frontali. De ce este cea mai afectata zona? Pentru ca in momentul periajului, majoritatea persoanelor omite sa perieze si, in plus, e mai greu accesibila. De aceea, placa bacteriana, dezvoltata in urma depunerilor resturilor de mancare si a lichidelor colorate sau acidulate, se transforma in tartru inestetic si neigienic.
Care este cea mai buna solutie de a scapa de tartru?
In cazul copiilor, cele mai eficiente metode prin care poate fi prevenita aparitiei acestei placi bacteriene sunt:
- respectarea periajului zilnic si regulat al dintilor;
- folosirea unei ate dentare pentru zonele greu accesibile;
- clatirea gurii cu apa din abundenta, dupa fiecare masa sau gustare;
- evitarea alimentelor acide sau dulci;
- evitarea consumului in exces de alimente cu zahar;
- evitarea consumarii alimentelor imediat dupa periaj;
- vizitarea cu regularitate a medicului stomatolog.
In cazul adultilor, daca aceasta problema este existenta deja, inainte sa urmeze regulile de igiena orala acasa, este recomandat sa viziteze un cabinet stomatologic si sa aplice cea mai eficienta metoda de scapare a tartrului: detartrajul profesional.
Ce este detartratajul dentar?
Dertartrajul dentar este o metoda de indepartare a tartrului dentar si a placii bacteriene. Curatarea dintilor este atinsa de doua proceduri: curatarea manuala (mecanica) si curatarea cu cavitron – un aparat cu ultrasunete, special conceput pentru aceasta problema.
In functie de starea suprafetei dentare a pacientului, se va efectua fie o singura procedura, fie ambele si completate de un periaj profesional. Este bine de stiut ca pentru indepartarea tartrului nu este suficienta simpla periere a dintilor sau realizarea unui periaj profesional, ci trebuie indeplinite toate procedurile recomandate de un medic stomatolog specializat in problemele estetice dentare.
De asemenea, este bine sa tii cont ca aceste proceduri nu iti garanteaza un zambet alb imaculat, ci doar spargerea si indepartarea suprafetei sedimentare depuse pe coroana dentara. Albirea dinitilor o poti face prin albirea dintilor, procedura care se realizeaza doar dupa aplicarea procedurii de detartraj profesional.
La cat timp este recomandat detartrajul?
Detartrajul nu este un tratament dureros, cazuri exceptionale fiind persoanele cu dinti sensibili, dar care nu vor resimti puternic durerea. Acest tratament trebuie aplicat periodic intrucat neeliminarea depunerilor de substante organo-minerale afecteaza gingia si, implicit, tesutul de sustinere a dintelului, ducand, in cele din urma, la pierderea dintilor afectati.
Daca vei descoperi la timp aceasta boala parodontala, vei putea sa actionezi si sa o inlaturi prin igienizari si detartraje regulate. De aceea, este recomandata efectuarea o data la sase luni a unui astfel de procedeu, o data la patru luni pentru persoanele cu implanturi dentare si o data la trei luni de catre cei furmatori.
Vizitand un cabinet specializat in parodontologie, vei putea sa ai parte de un zambet alb imaculat, neafectat de problemele de ordin estetic.
Mai multe articole