Cele mai frecvente intrebari despre aparatele dentare


21 septembrie 2017

Sursa imagine: http://www.totalorthodontics.co.uk/

Aparatul dentar este o necesitate care se poate impune atat in cazul copiilor, cat si a adultilor, cu scopul indreptarii dintilor si prevenirea totodata a altor afectiuni ale cavitatii bucale. Afla in continuarea acestui articol raspunsul dat de specialisti la cel mai frecvent puse intrebari despre aparatele dentare.

7 cel mai des intalnite intrebari despre aparatele dentare

 1. Aparatul dentar este dureros?

  Dezvoltarea aparatelor dentare, cu fire speciale si bracket-uri mai mici a condus la un confort mai mare pentru pacienti si o durata mai mica de tratament. In ciuda faptului ca aparatele dentare au suferit multe modificari, astfel incat sa fie cat mai usor de purtat, unii dintre pacienti vor continua sa simta durere in primele zile de la atasare. Aceasta poate fi stopata cu ajutorul unor medicamente pentru dureri usoare.

 2. Cat timp va trebui sa port aparatul dentar?

  Depinde de caz, poate fi de la 6 luni pana la 3 ani.

 3. Cat de des trebuie sa merg la control?

  Dupa consultul intial si aplicarea aparatului dentar, controlul se face apoi regulat, la fiecare 4-6 saptamani.

 4. Pot purta un retainer in locul aparatului dentar?

  Asa cum ii spune si numele, un retainer are rolul doar de a retine dintii, de a-i mentine intr-un singur loc. Desi unele miscari usoare de indreptare pot fi obtinute si cu ajutorul retainer-ului, rezultatele eficiente se pot obtine cu ajutorul aparatului dentar.

 5. Cat timp sunt nevoit sa port retainer-ul?

  Retainer-ul este o parte esentiala a tratamentului. Dupa indepartarea aparatului dentar, urmeaza o perioada de purtare constanta a retainer-ului, atat in timpul zilei cat si al noptii. Retainer-ul va ajuta la mentinerea dintilor in noua lor pozitie, indreptata, permitand muschilor si tesuturilor sa se adapteze si sa sustina dantura in noua ei postura. Din acest motiv, doar medicul ortodont poate stabili clar perioada de purtare a retainer-ului.

 6. Cat de des trebuie sa imi periez dintii?

  Este recomandat sa cureti dintii dupa fiecare masa si inainte de culcare. Cat de bine iti periezi dintii si cat timp aloci acestui proces este decisiv. Periajul devine si mai important in momentul in care ai aparat dentar, pentru ca resturile alimentare pot ramane prinse in fire sau bracket-uri.

 7. Exista alimente pe care ar trebui sa le evit?

  Este recomandat sa eviti alimentele tari, crocante sau lipicioase. Caramelul si produsele gumate se pot lipi de aparat si pot provoca complicatii. Alimentele crocante precum morcovii si merele pot deplasa bracket-urile de pe dantura si indoi firele, dintii urmand a se deplasa apoi intr-o directie gresita.Mai multe articole