Cum stii daca cel mic are nevoie de aparat dentar?


24 martie 2017

In urma unor studii, s-a demonstrat ca 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar. Perspectiva neplacuta din care este privit acest instrument de indreptare a dintilor, atat de parinti cat si de cel mic, face ca decizia unei vizite la stomatolog pentru un verdict clar sa nu aiba loc.

In timp, dintii vor avea de suferit, astfel ca atunci cand copilul ajunge la adolescenta sau adult isi da seama ca lipsa unei interventii la momentul potrivit nu a fost o decizie prea buna. Alinierea corecta a dintilor este importanta nu doar din motive estetice, pentru un zambet frumos, dar si din motive de sanatate. O crestere anormala poate avea efecte asupra gingiei, poate facilita aparitia cariilor intru-cat dintii pozitionati stramb nu pot fi curatati in totalitate si poate duce chiar la pierderea lor prematura.


Cand mergi cu copilul la stomatolog?

E indicat ca prima vizita la dentist sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani odata cu aparitia primilor dinti permanenti. In aceasta situatie, medicul stomatolog va putea stabili daca cel mic are sau nu nevoie de aparat dentar. In cazul in care constati alinierea defectuoasa a dintilor de lapte, daca mandibula este in afara sau retrasa, copilul poate fi prezentat la dentist chiar mai devreme de aceasta varsta.

Cum stii ca cel mic are nevoie de aparat dentar?

Semnele care iti vor indica nevoia unui aparat dentar sunt:

  • Greutate la masticatie
  • Scrasnire din dinti
  • Probleme respiratorii
  • Mandibula pocneste atunci cand copilul deschide gura
  • Tendinta de a musca obrajii

In aceasta situatie, un aparat dentar mobil va avea rolul de a ajuta dintii permanenti sa creasca armonios pe maxilarele prea mici ale copilului. In general, intre 4 si 6 ani apare un fenomen de spatiere a dintilor de lapte, tocmai pentru ca maxilarele se dezvolta pregatindu-se pentru dintii de adult. In cazul in care acest lucru nu se intampla, este un alt semn ca cel mic va necesita aparatul dentar.


Tipuri de aparate dentare

La Citydent.ro poti gasi mai multe tipuri de aparate dentare cum ar fi:

  • Aparate dentare mobile
  • Aparate dentare fixe cu bracketsuri ceramice, metalo-ceramice si metalice
  • Aparatul dentar Invisalign fara brackseturi, metal, sarme si alte componente, ideal pentru copii
  • Aparatul dentar lingual, invizibil, Icognito, confectionat din aur


Mai multe articole