Cum tratezi abcesul dentar?
21 septembrie 2017
Abcesul dentar se manifesta sub forma unei pungi de puroi cauzat de existenta unei infectii bacteriene. Durerea aparuta poate fi diminuata prin aplicarea de comprese reci pe partea exterioara a obrazului, in zona afectata. Este indicat sa se evite pe cat posibil bauturile si mancarurile foarte calde.
Cauzele aparitiei abcesului dentar
- Existenta unei carii netratate la timp duce la aparitia unei infectii in pulpa dintelui. Prin raspandirea bacteriilor la tesuturile vecine se formeaza abcesul. Uneori, acesta poate determina distrugerea osului din jurul dintelui
- Lovirea dintelui care determina o infectie datorita pierderii substantei dure dentare
- Tartrul subgingival
- Parodontita
- Eruptia incorecta a dintilor – daca dintele nu a erupt total, gingia ramasa pe coroana dentara va favoriza depunerea bacteriilor, ducand astfel la infectie
Simptomele unui abces dentar
- Sensibilitate la atingere si masticatie
- Aparitia unei umflaturi, asemenea unui cos, pe gingie, in zona dintelui afectat
- Inrosirea gingiei
- Durere sub forma de pulsatii
- In unele cazuri durerea nu poate fi localizata pentru ca se extinde si la ceilalti dinti
- puroi sau sangerare
Tipuri de abcese
- Abces gingival – cand gingia este afectata
- Abces parodontal – cand gingia se retrage de pe dinte
- Abces pericoronar – cand eruptia dentara este incompleta
Cum tratezi abcesul dentar
Pentru tratarea abcesului dentar se recomanda apelarea la medicul stomatolog care te va indruma cu privire la tratamentul necesar.
De cele mai multe ori se administreaza antibiotice pentru reducerea durerii si distrugerea bacteriilor care au provocat infectia. Apoi se aplica un procedeu de drenare a puroiului care va avea ca efect eliminarea durerii.
In cazul in care pulpa este infectata, se va face curatarea canalului dintelui prin indepartarea acesteia. In stuatiile grave, cand nicio interventie de remediere nu se mai poate aplica medicul poate decide extragerea dintelui.
Daca tratarea abcesului se realizeaza acasa, atunci trebuie sa ai in vedere:
- Aplicarea compreselor cu gheata pe fata externa a obrazului, in zona afectata
- Administrarea de medicamente care au rolul de a reduce durerea si a elimina infectia
In cazul in care durerea nu dispare dupa 2 ore de la administrarea unui antialgic, este necesara prezentarea la medic pentru ca poate fi semnul raspandirii infectiei.
Pentru a preveni aparitia unei astfel de afectiuni este indicat sa ai o igiena bucala regulata, corecta si sa te prezinti periodic la medicul stomatolog.
Mai multe articole