Dintii impactati sau dinti inclusi reprezinta ramanerea unui dinte complet format in interiorul osului mult timp peste varsta sa normala de eruptie, el fiind impiedicat sa erupa de alt dinte, os sau tesut moale.
Cea mai mare frecventa o au caninii permanenti. Iar tratamentul va fi individualizat in functie de varsta pacientului, densitatea osoasa, deficitul de spatiu, anomalii asociate, pozitia dintelui intraosos, cooperarea cu pacientul.
Cel mai frecvent incluzia dentara e intalnita la dintii permanenti. Incluzia dintilor temporari este rara, iar cand apare se intalneste la nivelul molarilor temporali inferiori. In dentitia definitiva cel mai frecvent se intalneste incluzia caninilor superiori, aceasta datorandu-se si faptului ca acest dinte erupe ultimul pe arcada. Al doilea dinte inclus, ca frecventa, este premolar II inferior, apoi incisivul central superior.
Incluzia poate fi bilaterala sau unilaterala, iar din punct de vedere al pozitiei in raport cu linia arcadei poate fi palatinal, cel mai frecvent, sau vestibulara.
Diagnosticul pozitiv
Se stabileste pe baza examenului clinic si al examinarilor complementare. Examenul radiologic este indispensabil pentru a pune un diagnostic pozitiv. In practica curenta se utilizeaza mai multe tipuri de radiografii.
Cauza incluziei
In etiologia incluziei dentare sunt incriminati factori loco-regionali si factori generali.
Factorii loco-regionali implicati sunt:
- micsorarea / absenta spatiului necesar eruptiei. Aceasta poate sa apara in urmatoarele conditii: macrodontie, dezvoltare insuficienta a maxilarelor, migrarii meziale a dintilor din zona laterala datorata cariilor aproximale sau pierderii precoce a dintilor temporari din zona laterala.
- obstacole in calea eruptiei dintelui: persistenta dintilor temporari, prezenta dintilor supranumerari, fibromucoasa densa si dura, existenta unor formatiuni tumorale, osteoscleroza procesului alveolar post-traumatic.
- caracteristici particulare ale dintelui inclus: potential eruptiv scazut, pozitie intradoses prea profunda, conformatie anatomica particulara cu angulatii la nivel coronar, radicular sau corono-radicular.
Factorii generali sunt reprezentati de:
- ereditatea
- sindroame genetice
- disostoza cleido-craniana
- despicaturile labio-maxilo-palatine
- rahitism, malnutrition, avitaminoze
- cauze toxice
Tratament. Posibilitati de obtinere a spatiului necesar aducerii dintelui inclus pe arcada sunt reprezentate de: marirea arcadei dentare, distalizarea zonei laterale in cazul meziopozitiilor generalizate, extractia dentara
Optiunea pentru una dintre variante depinde de varsta pacientului, deficitul de spatiu existent, tipul de incluzie. In functie de axul dintelui inclus exista posibilitatea ca dupa marirea perimetrului arcadei si obtinerea spatiului necesar evolutiei dintelui inclus, ca acesta sa isi reia evolutia spontan. Cel mai frecvent acest lucru se intampla cand dintele are o pozitie verticala intraosoasa.
Extractiile sunt nesesare in cazurile cu macrodontie si in toate cazurile in care spatiul este complet inchis. De asemenea in momentul deciziei, ce dinte trebuie extas, se ia in considerare si pozitia dintelui inclus. Cand pozitia sa este nefavorabila se ia in considerare extractie dintelui inclus.