Obturatia de canal – ce este si cand se aplica


21 septembrie 2017

Sursa imagine: http://www.nasil.com

Obturatia de canal reprezinta acea procedura realizata de medicul stomatolog prin care se incearca salvarea de la extractie a unui dinte foarte cariat.

Ce este obturatia de canal?

Obturatia de canal este ultima etapa a unui tratament endodontic. In centrul dintelui se afla o camera numita endodontiu care adaposteste pulpa dentara, cunoscuta si sub numele de nerv. Pulpa dentara are rol in dezvoltarea dintelui, iar dupa formarea lui, contribuie la pastrarea sanatatii lui. De indata ce pulpa dentara este afectata de patrunderea bacteriilor, aceasta moare si, pentru a se evita caderea dintelui, se intervine prin tratamentul endodontic: se indeparteaza tesutul afectat si se obtureaza canalul.

Simptomele infectarii pulpei dintelui

Simptomele care iti arata faptul ca este necesar sa apelezi la medicul stomatolog, pentru o operatie de obturatie de canal, sunt:

  • Durere in timpul masticatiei
  • Disconfort la rece si cald
  • Inflamarea gingiei
  • Aparitia abcesului

Cum are loc tratamentul canalului radicular?

Initial este necesar sa se realizeze o radiografie a danturii, pentru a se stabili prezenta infectiei. Dupa aceasta are loc tratamentul endodontic care presupune:

  • Realizarea unei anestezii si izolarea dintelui
  • Crearea accesului catre camera radiculara si pulpa cu ajutorul frezei. Totodata, se indeparteaza partea cariata a dintelui, se curata canalul si dintele devine astfel pregatit pentru obturatie. Inainte de inchiderea lucrarii, unii medici dentisti decid sa astepte 1-2 saptamani pentru a fi siguri ca zona nu se infecteaza. Pentru aceasta perioada, se insereaza in canal un medicament dezinfectant
  • Obturatia radiculara care consta in umplerea camerei pulpare cu pasta si apoi cimentare
  • Obturarea canalului este ultima etapa. Uneori poate fi necesara refacerea dintelui afectat cu o coroana din zirconiu rezistenta sau chiar un implant dentar.

Dupa tratament

In primele zile dupa tratament dintele va fi sensibil si nu se recomanda utilizarea lui la masticatie, intrucat s-ar putea reinfecta ori fisura. De asemenea, in cazul in care resimti disconfort, se pot administra analgezice.

Consecintele disparitiei pulpei se vor remarca asupra dintelui prin pierderea sensibilitatii la cald si rece si a modificarii culorii, fara a influenta insa starea de sanatate a pacientului.

Ai grija de sanatatea dintilor tai cu un control regulat la medicul stomatolog si un periaj de cel putin 2 ori pe zi. In cazul in care resimti un disconfort dentar sau observi o carie pe suprafata dintilor tai, prezinta-te cat mai repede la dentist. Acesta va interveni, in functie de gravitatea situatiei, la curatarea cariei si aplicarea unei plombe.



Mai multe articole