Pasta de dinti


7 februarie 2017

Pasta de dinti are multe ingrediente care ajuta la curatirea si mentinerea cavitatii bucale intr-o conditie sanatoasa. Cateva ingrediente sunt importante si sunt prezentate in linii mari mai jos. Atunci cand cumparati pasta de dinti puteti verifica ingredientele pe latura tubului/cutiei.  

Fluorul

Fluorul ajuta la prevenirea cariei dentare prin intarirea smaltului care acopera dintele. Astazi, majoritatea pastelor de dinti contin fluor, pentru abilitatea acestuia de a ajuta in reducerea cariilor dentare. Pastele de dinti pentru copii contin mai putin fluor pentru ca nivelele inalte de fluor pot interfera cu formarea dintilor permanenti care sunt inca in crestere in interiorul gingiilor. Aceasta se numeste fluoroza.  

Ce este fluoroza

Dintii se formeaza in interiorul gingiei atunci cand suntem tineri. Celulele care alcatuiesc dintii sunt foarte delicate si pot fi distruse de doze mari de fluor. Unii copii inghit pasta de dinti si de aceea au un nivel ridicat de fluor in circulatia sangvina. Acest fapt distruge celulele care alcatuiesc dintii si pot cauza o marmoratie alba pe smalt. In general nu este grav decat in cazuri extreme cand smaltul devine sfaramicios.  

Clorura de strontiu

Hipersensibilitatea dentinara poate fi redusa folosind o pasta de dinti care contine clorura de strontiu sau de potasiu. Acestea actioneaza prin blocarea canaliculelor dentinare deschise care aveau rolul de canale de comunicare cu camera pulpara. Un exemplu tipic ar putea fi pasta de dinti Sensodyne care este recomandata pentru acest tip de sensibilitate dentara.  

Triclosanul

Este un agent antibacterian care este adaugat in unele paste de dinti. Studii clinice au aratat faptul ca acest agent poate reduce nivelul de inflamatie al gingiei.  

Recomandari  de ingrijire a periutelor

  1. Nu imprumutati periutele de dinti. Schimbul de lichide ale corpului prin acest imptumut va va predispune la un risc crescut pentru infectii, un argument important in special pentru persoanele cu sistemul imun compromis sau boli infectioase.
  2. Dupa periaj, clatiti bine periuta sub jet de apa pentru indepartarea pastei de dinti si a resturilor, lasati-o la uscat, si depozitati-o in pozitie verticala. Daca in acelasi suport sunt depozitate mai multe periute, nu le lasati sa se atinga intre ele.
  3. Nu este necesar sa imbibi periuta de dinti in solutii desinfectante sau ape de gura. Aceasta manevra mai repede duce la contaminari incrucisate ale periutelor daca aceeasi solutie desinfectanta este folosita o perioada de timp indelungata sau de catre mai multi consumatori.
  4. Este de asemenea inutil sa folositi detergent de vase, microunde sau dispozitive cu ultraviolete pentru a desinfecta periutele de dinti. Aceste masuri pot deteriora periutele.
  5. Nu acoperiti zilnic periutele de dinti sau sa le tineti in recipiente inchise. Astfel de conditii (un mediu umed) sunt mai favorabile cresterii bacteriilor decat aerul pur.
  6. Schimbati-va periuta la fiecare 3 – 4 luni, sau mai degraba daca perii par uzati sau tesiti.


Mai multe articole