Placa dentara bacteriana


7 februarie 2017

Poate ca de multe ori v-ati pus intrebare ce este de fapt placa bacteriana. Nu-i asa ca dimineata cand va treziti aveti senzatia ca va deranjeaza ceva cand dati cu limba pe suprafata dintilor? Ei bine, acest „ceva” care va jeneaza si care va creaza o stare de disconfort este chiar placa bacteriana! In cavitatea bucala se gasesc numeroase bacterii. Aceste bacterii, musafiri de multe ori nepoftiti, traiesc in gura noastra si se hranesc atunci cand ne hranim noi, cand consumam multe alimente care contin zahar( sucuri dulci, prajituri, ciocolata) bacteriile se alimenteaza si ele cu multa placere. In cateva minute incepe sa produca acizi care cauzeaza demineralizarea. Are o consistenta moale, lipicioasa, transparenta si este foarte aderenta pe suprafata dintelui. Placa bacteriana nu este numai o „locuinta” pentru bacterie, ba chiar contribuie la mentinerea acizilor pe suprafata dintelui.  

Varsta placii bacteriene

Gradul de demineralizare al placii pe care il produc acizii se afla in stransa legatura cu vechimea placii dentare. Vechimea placii este in stransa legatura cu grosimea, natura chimica si tipul de bacterii care o populeaza. Ex: placa dentara formata in urma ingerarii dulciurilor, care are numai cateva ore vechime, va produce numai o mica demineralizare (carie) decat o placa veche de cateva zile  

Localizarea placii bacteriene

Aceste bacterii se gasesc pretutindeni in cavitatea bucala: dinti, gingie, limba precum si in alte tesuturi. Viteza cu care se formeaza placa si locul in care se dezvolta poate sa difere atat de la un individ la altul, cat si de la un dinte la altul, din cadrul aceleasi cavitati bucale.  

Consecintele prezentei placii bacteriene

In cazul in care se formeaza placa bacteriana, trebuie sa fim constienti ca sanatatea dintilor nostri incepe sa fie compromisa, iar in cele ce urmeaza va vom demonstra acest lucru prin urmatoarele argumente: una dintre consecinte ar fi caria dentara, deoarece bacteriile din placa actioneaza asupra zaharurilor din alimente si formeaza acizi care ataca smaltul . Tartrul reprezinta acumulare de placa bacteriana care s-a mineralizat (intarit). El se poate forma numai atunci cand placa nu este indepartata de pe suprafata dintilor. Nu poate fi indepartat prin periaj sau folosirea atei dentare ci numai de catre medicul stomatolog cu instrumente speciale, moderne care sa nu traumatizeze gingia. Cauze sunt multiple dar o alta consecinta destul de importanta este respiratia urat mirositoare, aceasta se datoreaza unei igiene necorespunzatoare si a unui periaj incorect.

Mai multe articole