Primii 5 pasi pe care trebuie sa ii faci daca esti diagnosticat cu parodontoza


21 februarie 2017

Parodontoza este una dintre bolile care afecteaza gingiile si implicit dintii, ducand la pierderea acestora. Sangerarile, inflamatiile si disconfortul sunt simptome des intalnite care, daca sunt ignorate si netratate la timp, pot determina aparitia parodontozei.

Care sunt cauzele aparitiei parodontozei?

Instalarea acestei boli poate fi determinata de diversi factori precum:

  • Igiena deficitara
  • Genetic
  • Fumatul
  • Stresul
  • Alimentatie bogata in saruri minerale si saraca in fructe
  • Diabetul
  • Unele medicamente

Componenta genetica are si ea un rol in aparitia acestei boli, astfel ca cei care au parinti care sufera de parodontoza sunt mai predispusi sa o aiba, motiv pentru care trebuie sa fie mai atenti la factorii de imbolnavire.

Care sunt primii 5 pasi pe care trebuie sa ii ai in vedere daca suferi de parodontoza?

  1. Consultul medical
    Doctorul stomatolog parodontolog stabileste diagnosticul si identifica eventualele probleme de sanatate care favorizeaza boala. Tot el va stabili tratamentul necesar, durata si costul manoperei.
  2. Detartrajul
    Este o a doua etapa din procesul de tratare a parodontozei care implica indepartarea tartrului de pe dinti, factorul favorizant al producerii acestei boli. Ulterior urmeaza surfasajele, o curatare mai profunda a dintilor, sub anestezie.
  3. Tratarea dintilor
    Consta in repararea plombelor vechi, inlocuirea lucrarilor incorecte, imobilizarea dintilor, in cazul in care acestia sunt mobili.
  4. Operatii
    Sunt realizate in urma aplicarii anesteziei si cuprind curatarea infectiei de sub gingie, dar si a radacinilor. Operatiile poarte denumirea de lambouri. Un lambou presupune: anestezie, incizie, curatate pana la os, aditie sau nu de os. Dupa operatie, zona este acoperita cu ciment, cu rol antiseptic, care este mentinut timp de 7-14 zile.
  5. Control ulterior
    Este ultima etapa in tratarea paradontozei si presupune vizita de cel putin 4 ori pe an la medicul stomatolog si detartrajul o data la 4 sau 6 luni pentru verificarea procesului de vindecare a danturii, dupa ce a fost impus anterior un tratament de mentinere si intarire specific pacientului.

Cum prevenim aparitia parodontozei?

In primul rand prin dezvoltarea unei rutine de igiena bucala corecte, de 3 ori pe zi, dupa fiecare masa principala. Pasta de dinti, ata dentara care curata spatiile inguste unde periuta nu poate ajunge si apa de gura cu rol in reimprospatarea respiratiei sunt nelipsite in procesul de igienizare a gurii.

De asemenea, grija pentru o alimentatie sanatoasa, bogata in vitaminele A si C, previne aparitiei acestei boli si mentine dintii si gingiile puternice. Si, nu in ultimul rand, vizita la stomatolog, pentru ca astfel se poate stabili daca dantura ta este sanatoasa si, totodata, poti beneficia de interventiile de detartraj care sunt necesare la fiecare 6 luni.



Mai multe articole