Prognatismul mandibular este o anomalie dento-maxilara de crestere, caracterizata clinic prin faptul ca mandibula, partea de jos, se dezvolta in exces.
Anomalia imbraca mai multe forme clinice, si anume:
- Prognatism mandibular adevarat, in care mandibula este dezvoltata in exces. Aceasta forma este determinata genetic sau de alti factori, cum ar fi tulburarile endocrine
- Prognatism mandibular fals, pseudoprognatism, in care mandibula este pozitionata anterior fata de maxilar dar este dezvoltata normal. Apare prin deficit de crestere a maxilarului sau prin conducere fortata.
Semne faciale:
- Barbie (menton) proeminent ce face ca profilul facial sa fie inestetic
- Etajul inferior al fetei este marit si fata are aspect alungit si latit
Tulburarile functionale sunt majore. Pe langa aspectul facial caracteristic apare o reducere a eficientei masticatorii scazuta cu pana la 50%, lucru ce aduce dupa sine si tulburari digestive, cat si tulburari la nivelul articulatiei temporo-mandibulare. De asemenea partile moi sunt si ele afectate, ce se repercuteaza si asupra deglutitia si fonatia. Daca anomalia se complica si cu ocluzie deschisa tulburarile de deglutitie si fonatie sunt severe.
Evolutie. Posibilitatea de corectare spontana nu exista, si daca nu se intervine cat mai repede posibil aceasta anomalie se agraveaza in timp si se transforma intr-o forma clinica mai severa. De aceea prognatia mandibulara este considerata urgenta ortodontica ce necesita o interventie cat mai rapida, inca din faza de dentitie temporara.
Tratament. Tratamentul prognatismului mandibular este complex, iar complexitatea lui depinde de varsta la care se intervine, daca exista alta anomalie asociata, si nu in ultimul rand de cooperarea pacientului.
Tratamentul, in functie de varsta pacientului, poate consta in purtarea de:
- aparat ortodontic mobil
- trainer
- dispozitive extraorale de tip Masca Delaire
- aparat ortodontic fix cu/fara a se realiza extractii dentare
- aparat ortodontic fix si realizarea unei interventii de chirurgie ortognata.
Diagnosticul si planul de tratament va fi stabilit de medicul specialist ortodont ulterior unei consultatii. De asemenea medicul va indica si realizarea de examene complementare de tipul: modele de studiu, ortopantomografie si teleradiografie laterala in urma carora medicul va pune diagnosticul si va face planul de tratament.