Sinuzita maxilară este inflamaţia mucoasei sinusului maxilar. Sinuzita maxilară cronică, dacă nu este tratată la timp, poate fi cauza unor modificări de profunzime la nivelul cavităţii bucale, schimbări ireversibile ale structurii mucoasei sinusale şi a pereţilor osoşi.
În mod frecvent, în cazul diagnosticării cu sinuzită maxilară, este posibilă asocierea sinuzitei maxilare cu leziuni ale sinusurilor etmoidale şi/sau ale sinusurilor frontale. De notat este faptul că există 4 perechi de sinusuri: sinusuri maxilare, sinusuri etmoidale, sinusuri frontale şi sinusuri sfenoidale.
Sinusul maxilar este cavitatea cea mai voluminoasă, ce se formează încă din viaţa intrauterină. Rolurile sale numeroase precum filtrarea aerului respirat, încălzirea şi modificarea acestuia sunt dovada a importanţei sale.
Sinusul, prin poziţia pe care o are, prezintă raporturi anatomice cu dinţii laterali ai arcadei superioare, mai exact cu apexurile acestora. De aceea, multe din patologiile sinusale sunt legate de probleme dentare ale dinţilor cu care este învecinat sinusul.