Tehnici pe care le poți folosi ca să-l înveți pe copilul tău cum să aibă grijă de dinții săi


1 noiembrie 2017

igiena dentara copii

Igiena orală este extrem de importantă nu doar pentru sănătatea dinților și gingiilor adulților, ci și pentru starea de bine a celor mici. Însă copiii, spre deosebire de adulți, au dificultăți când vine vorba de păstrarea igienei orale, iar părinții sunt nevoiți să le reamintească, foarte des, să își perieze dinții de două ori într-o zi. Dacă și tu ești părinte și vrei să-ți ajuți copilul ca să aibă grijă corect de sănătatea dinților și gingiilor sale, există câteva tehnici amuzante la care poți să apelezi cu încredere.

Spala-te pe dinti alaturi de copilul tau!

Cel mai simplu mod ca să-i arăți băiețelului tău sau fetiței tale cât de important este igiena orală pentru sănătatea lui ar fi să vă spălați împreună pe dinți, deoarece părinții reprezintă cele mai importante modele pentru copii. Ai grijă să folosești o periuță tradițională când te speli pe dinți alături de copilul tău. Folosirea periuței nu este recomandată în cazul în care copilul tău este mai mic de trei ani. Ține cont că un periaj corect durează minimum două minute, așa că încearcă să prelungești cât poți de mult curățatul dinților alături de copilul tău, chiar dacă acesta tinde să-și piardă foarte repede răbdarea. Când tu și copilul tău vă spălați dinții în același timp, străduiește-te să-i arăți celui mic cum își poate curăța dantura într-un mod corect. Învață-l să execute miscări circulare și roagă-l să nu apese pe dinți sau gingii. Roagă-ți copilul ca, în timp ce își periază dinții, alături de tine, să observe cât de tare mânerul periuței. Dacă acesta se curbează, explică-i că apasă prea tare pe dinți și gingii.

Poveștile ajută

Seara, înainte de culcare, încearcă să-i citești copilului tău niște povești în care dinții să fie personajele principale. O varianta potrivită ar fi să începi cu povestea zânei Măseluță, pe care să o continui cu alte povesti cu și despre dinți. Ai putea chiar să inventezi propriile povești pe care să i le citești celui mic înainte de culcare. Dacă mergi în această direcție, încearcă să introduci în povestea ta diverși termeni care au legătură directă cu igiena orală și stomatologia, cum ar fi „pastă de dinți”, „periaj”, „aparat dentar” sau „ață dentară”.

Mai multe articole