Top 5 mituri despre cariile dentare


21 februarie 2017

Lipsa unei vizite la stomatolog, a informarii incorecte sau a lipsei acesteia duc la aparitia diverselor mituri despre sanatatea gurii noastre. Tratarea pe cont propriu ori ignorarea problemelor creeaza opinii cu privire la cum este potrivit sa actionam in cazul aparitiei acestora.

La fel se intampla si in cazul cariilor care apar la cele mai fragede varste.

Care sunt miturile despre cariile dentare?

CityDent a creat un top 5 al celor mai intalnite mituri despre cariile dentare, fiecare avand explicatii care le detroneaza sau confirma.

 1. Lipsa durerii indica faptul ca dantura este complet sanatoasa
  In prima faza cariile sunt nedureroase. In momentul instalarii disconfortului dintilor este semnalata starea avansata a cariei, cand nervul e probabil sa fie deja afectat si se solicita scoaterea lui.

 2. Zaharul este cauza aparitiei cariilor
  Acest mit este partial adevarat, intrucat zaharurile produc carii in momentul in care raman o perioada mai lunga in gura si sunt descompuse de bacterii. In cazul in care dupa consumul de dulciuri se realizeaza procesul de spalare a dintilor, atunci acest risc dispare.

 3. Bauturile carbogazoase fara zahar nu produc carii
  Nimic mai fals. Acizii prezenti in acest tip de bauturi afecteaza smaltul dintilor, mentin scazut pH-ul si produc astfel demineralizarea dintilor.

 4. Fisurile dintilor produc carii
  Un mit care se dovedeste a fi adevarat. Crapaturile dintilor pot deveni carcase pentru depozitarea bacteriilor. Pentru ca periuta de dinti nu poate ajunge in aceste locuri, este indicat sa utilizezi apa de gura.

 5. Periajul se face dupa fiecare masa
  Un periaj corect se realizeaza de 3 ori pe zi. Ce depaseste acest numar poate aduce probleme dintilor si gingiilor, ranindu-le. De asemenea, e indicat ca periajul sa se realizeze la 30 de minute dupa fiecare masa pentru a se evita sfaramarea zaharurilor si, astfel, afectarea smaltului.
 6. Tine cont de aceste mituri false si adevarate si mentine-ti sanatatea dintilor utilizand pasta de dinti, ata dentara si apa de gura periodic, pentru o igiena corecta. De asemenea, nu ignora importanta consultului stomatologic. Medicii de la CityDent te pot ajuta sa ai o dantura sanatoasa si frumoasa.  Mai multe articole