Abcesul dentar este din nefericire foarte des întâlnit ca o consecință a mortificării nervului la dinții de lapte.
Ce simte micuțul:
ÎNAINTE ca abcesul să se formeze: – durere de mare intensitate, spontană ( neprovocată de masticație etc), intensitatea crește noaptea datorită căldurii (copilul adoarme pe partea respectivă), micuțul se trezește din somn datorită durerii;
DUPĂ FORMAREA ABCESULUI: – durerea scade în intensitate, dar revine odată ce dintele este supus masticației în timpul mesei;
Părintele poate observa abcesul numai în etapa de exteriorizare propriu-zisă atunci când pe gingie apare foarte bine definită o acumulare de puroi.
1. Drenajul endontic
Tratamentul de urgență prin care este favorizătă eliminarea secreției purulente; se realizează prin îndepărtarea cariei și implicit a suprafeței care protejează camera pulpară ( în care se găsește nervul dintelui). În urma drenajului cel mic nu mai acuză durere atunci când apasă pe dinte; orizontul de așteptare în ceea ce privește timpul efectiv de acțiune ( cât timp este lăsat dintele deschis) depinde de la caz la caz, dar nu este indicat să depășească 1 săptămână. În această perioadă este necesară o atenție deosebită în ceea ce privește igiena, asfel încât dintele să fie în permanență deschis, neacoperit de resturi alimentare.
2. Tratamentul mecanic de canal și pansamentul antiseptic
După ce abcesul dispare, este necesară o ședință în care să fie realizat tratamentul canalelor dentare; acesta presupune curățarea canalelor infectate prin intermediul instrumentarului specific, numit de medicul pedodont “ scobirori sau perii colorate, sau acele endodontice pentru cei mari, urmat de spălături/lavaje cu soluții dezinfectante, sau “ duș” pentru cei mici.
Etapa aceasta se încheie odată cu aplicarea pansamentului antiseptic care are ca scop sterilizarea dintelui infectat.
3. Obturația de canal
Se poate realiza la scurt timp după aplicarea pansamentului antiseptic atâta vreme cât medicul consideră ca dintele este steril la următoare ședință; dacă vată sterilă aplicată împreună cu o soluție antiseptică este fetidă, adică nu are mirosul soluției antiseptice, atunci este indicată repetarea pansamentului antiseptic.
Obturația de canal presupune introducerea unei paste de canal, în toate canalele dintelui, astfel încât dintele să rămână pe arcada dentară,până la vârsta la care urmează să fie înlocuit de dintele permanent .
Numărul canalelor diferă de la dinte la dinte astfel: dinții din față incisivii și caninii au un singur canal, în vreme ce molarii/maseluțele de lapte au între 3 și respectiv 4 canale.
4. Obturația coronară
Partea din dinte care apare în timp ce zâmbim/vorbim și care este folosită în timp ce mâncam este demunită medical, coroană dentară. După realizarea drenajului și respectiv a tratamentului de canal, o mare suprafață din dinte lipsește și trebuie refăcută din materiale dentare fizionomice, care imită culoarea dintelui .