O urgență stomatologică este o urgență a carui prim simptom este durea. Aceasta implică durere la nivelul dințiilor și structurilor vecine gingia, mucoasa, sinus.
Atunci când apare durerea, înseamnă că există o leziune care poate evolua cauzând probleme severe ce pot afecta și zonele învecinate ale cavitații bucale.
Care sunt urgențele stomatologice?
Urgentele stomatologice pot fi grupate in:
Urgente chirurgicale:, abcese dentare ce se pot extinde si in zone invecinate si duc la umflarea unei anumite zone a fetei (abces submandibular, abces sublingual, abces palatinal, etc), pericoronarite datorate eruptiei molarului de minte, traumatisme dentare (contuzii, avulsie, luxatie dentara), alveolita
Urgente parodontale: sângerări abundente din cavitatea orală; inflamare gingivală; dinți cu mobilitate crescută; gingivo-stomatita ulcero necrotica, abces parodontal.
Urgente dentare: durere acută la masticație, la cald/rece sau dulce (pulpite si parodontite) datorate cariilor dentare profunde; fractură dentară,
Ce trebuie făcut în cazul unei urgențe stomatologice?
Așadar, atunci când aveți o urgentă stomatologică, prezentați-vă la cabinetul stomatologic de urgentă pentru a rezolva problema. Un medic stomatolog va putea identifica problema, va putea face o radiografie dentara, identificand sursa durerii si astfel va micsora perioada de timp neplacuta sau dureroasa cauzata de o urgenta stomatologica.
Administrarea de antibiotice fara prescriptia unui medic este contraindicata, acesta nu rezolva cauza problemei ci doar va produce o ameliorare pe timp limitat, recidiva urmand sa se realizeze intr-un timp destul de scurt.
Controale periodice, de 2 ori pe an, alaturi de realizarea profilaxiei (detartrajului) vor reduce la minim aparitia unei urgente stomatologce si astfel se va mutea evita un moment neplacut in viata dumneavoastra.
În cazul durerii acute de dinți pot apărea și dureri de cap și febră. Se curăță alimentele retenționate între dinți cu ajutorul aței dentare, urmată de clătirea cu apă de gura. Apoi se contactează medicul dentist de urgență!
Fracturarea unui dinte se poate produce în urma unei mușcături puternice dintr-un aliment dur, a unei lovituri sau căzături. De aceea este bine sa nu asteptam sau sa amanam timpul cand vom apela la un medic stomatolog!
În cazul unui abces dentar, care este o infecție de natură bacteriană localizată la rădăcina unui dinte, se recomandă prezentarea de urgență la cabinet. Medicul stomatolog va curăța zona și va prescrie un tratament cu antibiotice. Există două tipuri de abces: parodontal (al gingiei) și periapical (al dintelui).
In general se recomanda imbunatatirea relatiei medicului stomatolog-pacient prin vizitele periodice o data pe an si astfel diminuarea situatiilor cand pot aparea urgentele stomatologice.
City Dent, sector 1, Bucuresti!