Zâmbetul contează! Tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar
18 februarie 2021
Se spune că zâmbetul este oglinda unei persoane, deoarece este primul pe care-l observăm. Deși nu toate zâmbetele sunt perfecte, ele pot deveni cu ajutorul medicilor stomatologi și tratamentelor dentare.
Una dintre soluțiile în călătoria obținerii zâmbetului perfect este, acolo unde este cazul, montarea aparatului dentar. Și, pentru că sunt multe întrebări despre tratamentul ortodontic, mai jos ne oferă toate informațiile dr. Ștefania Chendea, medic specialist ortodont în cadrul clinicii CityDent.
Când este momentul potrivit să punem aparat ortodontic?
Pentru copii, un control la ortodont în jurul vârstei de 7 ani este ideal. Dar dacă ești adult, și mai ales zâmbetul nu este cel pe care ți-l dorești, recomandat este să-ți iei inima în dinți și să ceri părerea unui medic ortodont sau măcar al medicului stomatolog curant. Aparatul ortodontic se poate monta la orice vârstă, dar de asemenea, este bine să nu amâni foarte mult pentru că din cauza înghesuirii dentare apar și se accentuează alte probleme dentare.
Cum ne dăm seama dacă avem nevoie de tratament ortodontic?
Cum știți că aveți o anomalie dentară? Dacă aveți dinții strâmbi, nu sunteți mulțumiți de aspectul zâmbetului, atunci cel mai probabil aveți nevoie de tratament ortodontic. De asemenea, puteți să vorbiți cu medicul stomatolog curant, pe care cu toții ar trebui să-l avem, iar acesta să vă recomande un consult la medicul ortodont dacă consideră că este necesar.
Și totuși, aveți dinții puțin mai strâmbi. Dar de ce să pui aparat ortodontic? Ați stat așa o bună perioadă de timp, poate vi se pare chiar șic că nu sunt aliniați ca mărgelele pe sârmă. Însă în spatele dinților strâmbi se pot ascunde și alte probleme. Dinții strâmbi, înseamnă nu numai un zâmbet nesatisfăcător, dar și o mușcătură sau călcătură (cum se zice în popor) greșită, iar toate astea duc la alte probleme, și o să le luăm pe rând:
• Abraziune dentară: adică dinții se tocesc, și se pot toci pe margini sau pe interior, în funcție de această mușcătură greșită, devenind sensibili și modificându-și forma.
• Tartru: gingiile se inflamează, apare gingivita și resorbția osoasă. În timp apar pungile parodontale, se pierde suportul osos al dinților și într-un final apare mobilitatea dentară. De aici la extracție mai este doar un pas.
• Pierderea dinților: atunci aceștia vor fi mai greu de protezat, lucrările vor arăta mai urât, poate va fi nevoie să puneți lucrări extinse care îmbracă cât mai mulți dinți, sacrificând astfel și dinții sănătoși. Iar toate acestea au ca rezultat un tratament mai extins și mai invaziv.
• Bruxismul (cunoscut ca și scrâșnitul dinților) : apare din cauza contactelor anormale, eventual accentuat și stresul din viața cotidiană.
• Suprasolicitarea articulației : duce la dureri musculare la nivelul feței, și chiar și la imposibilitatea deschiderii gurii.
• Carii : pentru că sunt zone greu accesibile curățării.
• Probleme digestive: din cauza masticației ineficiente.
Câte tipuri de aparate dentare sunt și în funcție de ce se recomandă un anumit tip?
Decizia de a pune un anumit tip de aparat aparține în mare parte medicului ortodont, în funcție de situația clinică, dar și pacientul poate să aibă anumite cerințe legate de partea estetică a aparatului. Și astfel, pe cât posibil, să se îmbine utilul cu plăcutul.
Avem, astfel, mai multe variante de aparat:
• Varianta clasică: aparat FIX metalic;
• Varianta modernă, căci dacă ținem și la partea estetică a tratamentului, nu doar la rezultatul final și beneficiul în sine al tratamentului, puteți alege un aparat fizionomic transparent, cum este cel din ceramică sau safir;
• Variantele de top: aparatul lingual – cel pus pe interiorul dinților și allignerele (cel cu gutiere transparente).
Cât durează un tratament ortodontic?
Nici un tratament ortodontic nu va dura mai puțin de 1 an (decât dacă este o problema minoră), o înghesuire dentară mică. Când vorbim de o anomalie dentară, cu probleme ale mușcăturii, eventual cu suprapunerea mai multor anomalii, atunci trebuie să fiți pregătiți pentru 1,5 – 2 ani, poate chiar ceva mai mult. Poate pare mult, dar merită din plin! La urma urmei, dinții nu se mișcă peste noapte, iar osul are nevoie de timp pentru ca rezultatul să fie pe măsură.
Extragem sau nu extragem dinții?
Ar mai fi o altă problemă importantă, mai ales la adolescenți, unde dinții sunt integrii și părinții se feresc și le este greu să ia o astfel de decizie. O parte dintre pacienți se sperie dacă aud că trebuie să extragem dinți pentru a face tratamentul ortodontic! Și nu există neapărat frica de extracție, care este, important de menționat, mult mai ușoară în acest caz. Iar extracția se face doar când este cazul: dacă înghesuirea este foarte mare ori este necesară pentru a face loc dinților.
Cel mai important de știut este faptul că spațiul rezultat în urma extracțiilor se va folosi pentru alinierea dinților și aranjarea mușcăturii. Și nu veți rămâne cu spațiu la finalul tratamentului. Mă refer aici la extracțiile de premolari. Premolarii sunt acele măsele mai mici, situate în zona laterală, iar extracția lor nu va afecta zâmbetul și simetria dinților.
V-ați hotărât să puneți aparat. La ce să vă așteptați?
Mai întâi vă programați la o consulație la medicul ortodont. În timpul consultației, medicul discută cu dumneavoastră diverse aspecte legate de estetica aparatului, apoi sunt luate mulaje (așa-numitele amprente). După care trebuie să faceți un dosar ce conține 2 radiografii, pe care se fac măsurători specifice.
În urma acestor investigații, se va face planul de tratament și veți alege cel mai bun tip de aparat pentru dumneavoastră, raportat și la cerințele estetice. Vine ziua în care se montează aparatul… este o zi foarte ușoară pentru dumneavoastră, așa că nu trebuie să vă stresați. Ședința de montare a aparatului durează aproximativ 1 oră și nu doare absolut deloc.
Montarea aparatului dentar este dureroasă?
Nu neapărat, depinde de fiecare pacient. Durerea post aplicării aparatului ortodontic nu se compara cu durerea de măsea cariată, acea durere ce apare la rece sau la dulce, ce eventual și iradiază pe o zonă mai extinsă, durere pe care probabil o mare parte dintre voi ați experimentat-o măcar o data.
Durerea de aparat este de fapt o jenă, o presiune pe dinți, deoarece dinții încep să se miște. Persistă de obicei 1-2 zile și maxim, maxim 1 săptămână, și este mai accentuată la persoanele cu un prag de sensibilitate mai scăzut. De cele mai multe ori este suficient să mâncăm alimente mai moi, de asemenea, și alimentele reci ajută.
Ce avem voie să mâncăm și cum ne spălăm pe dinți?
Nu avem voie să mâncăm alimente tari și lipicioase. Fără a ne rezuma la acestea, o să reamintesc: gumă de mestecat, bomboane gumate, caramele, covrigi, popcorn, alune, ciocolată cu alune sau ciocolată cu alune și caramel. De altfel, să fiți atenți la sâmburii din diverse alimente, cum sunt măslinele sau cireșele. Și foarte important, să nu vă grăbiți când mestecați!
Dacă mâncați din „alimentele interzise” și se rupe/dezlipește o piesă din aparat, nu este nicio problemă. De cele mai multe ori, piesele desprinse rămân prinse de aparat și nu vă deranjează, deci vor putea fi reparate la următoarea vizită. Totuși, nu este recomandat să aveți astfel de incidente foarte des, ideal este deloc, pentru că astfel se prelungește și durata tratamentului ortodontic cu câteva luni.
Cum se face igienizarea dentară când ai aparat dentar?
În ceea ce privește igiena dentară, ca purtător de aparat, o să încep prin a reaminti că dacă nu ai avea aparat, igiena dentară obligatorie trebuie să fie formată din: • 2 periaje pe zi (dimineața și seara); • clătiri cu apă de gură – seara în special;
Acestea rămân și când ai aparat. Ar mai trebui să folosești și ață dentară – dar din momentul montării aparatului ortodontic ața dentară va fi mai greu de folosit și va fi înlocuită cu periuța interdentară sau cu dușul bucal.
Igiena dentară durează undeva la 3-5 min – tot atât trebuie să dureze și periajul fără aparat. Igienizarea profesională se poate face în continuare la fiecare 6 luni sau mai devreme dacă este cazul, nu aveți nicio interdicție. De asemenea dacă apar carii, ele pot fi tratate în timpul tratamentului ortodontic. De fapt aparatul nu împiedică nici un alt tratament stomatologic, dacă acesta se impune.
Mai sunt necesare controalele stomatologice?
Așa cum probabil știți deja, sunt necesare vizite lunare în care se activează aparatul. El nu funcționează prin simplul fapt că îl montăm pe dinți.
Mai țineți minte radiografiile de la început? Vom face și la final! În primul rând, după ce dăm jos aparatele, vom rămâne cu alte aparate, acestea sunt pasive, rolul lor este de contenție, adică de a menține rezultatul obținut astfel încât să nu se producă recidivă. Să nu ne întoarcem la situația de la care am pornit!
Această contenție poate fi fixă (lipită de dinți), pe interiorul acestora, este foarte subțire și nu este vizibilă deloc sau mobilă – caz în care este transparentă. De obicei este fixă pe partea de jos și mobilă pe partea de sus. Bineînțeles că și aici medicul ortodont decide care este cea mai bună și mai sigură soluție pentru fiecare caz în parte.
În cazul contenției mobile, aceasta se va purta mai mult la început și se va reduce treptat, după o schemă pe care o veți primi la acel moment. În ceea ce privește contenția fixă, trebuie să aveți grijă să nu o dezlipiți, dacă totuși se întâmplă, trebuie să veniți în cel mai scurt timp pentru a fi relipită, și a nu se produce recidivă.
Nu o să mai fie nevoie să veniți lunar, ci la 3 luni și apoi la 6 luni. Nu uitați că un control stomatologic și o igienizare profesională este recomandată la fiecare 6 luni. Tot în acest moment, de final al tratamentului ortodontic, se face și o reevaluare a molarilor de minte, și a necesității de a fi extrași, asta dacă nu s-a întâmplat încă. De asemenea, tot acum, dacă erau în plan lucrări protetice, adică dacă trebuie îmbrăcați dinții, acest lucru se va face acum. Ideal este ca lucrările de porțelan definitive să se pună la finalul tratamentului ortodontic, pentru că la acest moment mușcătura este cea perfectă și lucrările pot fi făcute pe această situație finală și definitivă.
Credit foto: www.freepik.com
Mai multe articole